CoolPolitika.hu

Zászlót bontott a Kalózpárt

2011  //  Okt  //  06  //  MTI

Zászlót bontott a KalózpártA konzervatívokkal közösen kormányzó liberális szabad demokraták, valamint az ellenzéki Zöldek számára jelentheti a legnagyobb konkurenciát a Német Kalózpárt, amely néhány hete szinte a teljes ismeretlenségből robbant be a német politikába.

Az információ, illetve az internet szabadságát zászlajára tűző, alig több mint 10 ezres és rendkívül fiatal tagsággal rendelkező kis párt a szeptember 18-án tartott berlini tartományi parlamenti választásokon történelmet írt, és egy csapásra csaknem 9 százalékot szerezve először jutott be egy helyi törvényhozásba. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ugyanakkor már országosan is mintegy 8 százalékos támogatottsággal rendelkezik, megelőzve a népszerűségi lista legalján lévő liberálisokat, valamint az ellenzéki Baloldal pártját.

 

A "kalózok" szerdán álltak először a nyilvánosság elé, hogy ismertessék programjukat. A párt mostanáig alig ismert elnöke, Sebastian Nerz sajtókonferenciáján a Német Kalózpártot olyan szociálliberális politikai tömörülésként jellemezte, amely az alapvető jogokért küzd. Az országos támogatottsági adatokra hivatkozva igyekezett cáfolni, hogy Berlinben csak a többi párt ellen irányuló, úgynevezett tiltakozó szavazatoknak köszönhette sikerét, és azt hangoztatta, hogy már a következő szövetségi parlamenti választásokra készülnek.    A pártelnök elismerte, hogy egyes, a német társadalmat, illetve a politikát foglalkoztató kérdésekben - így egyebek között az euroválságot, valamint Afganisztánt illetően - még nincs világos álláspontjuk, és annak kidolgozásához megértést és időt kért. Meggyőződésének adott hangot, hogy a 2013-ban esedékes országos választásokig azonban már minden kérdésre kiterjedő programmal rendelkeznek majd.

 

Az azonban már eldőlt, hogy a kalózpárt a politikai stílus gyökeres megváltoztatását tűzte ki célul. Ennek keretében a párt vezetői annak a nézetnek adtak hangot, hogy a politikát nyitottabbá és átláthatóbbá kell tenni, továbbá javítani kell a parlamenti képviselők és a választópolgárok közötti kommunikációt. A szociálpolitikát tekintve pártjukat inkább a baloldalra sorolták, az alapvető jogok védelmét illetően viszont inkább a középen elfoglalt helyről beszéltek. Ennek ellenére általánosságban elutasították a hagyományos jobb-, illetve baloldali felosztást. A hozzájuk legközelebb álló világhálóval kapcsolatos politika terén a szerzői jogok reformját sürgették, állást foglaltak az adatvédelem ésszerű szabályozása mellett, mindenekelőtt a közösségi portálokra vonatkozóan.

 

Mindazonáltal igyekezek cáfolni, hogy Német Kalózpárt kizárólag az internet pártja lenne. A kis párt váratlan szárnyalása máris rányomta bélyegét a német politikai palettára. Az említett felmérésből például kitűnt, hogy a kalózpárt népszerűségének növekedését főként az ellenzéki Zöldek, továbbá a Baloldal pártja, valamint a liberálisok sínylették meg. További "kalózhatásként" értékelhető az is, hogy a konzervatív CDU-val az élen valamennyi parlamenti párt meghirdette: a jövőben politikai tevékenységében nagyobb súlyt kíván helyezni az internet alkalmazására.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés