CoolPolitika.hu

Washington helyreállítja diplomáciai kapcsolatait

2011  //  Jan  //  30  //  MTI

Washington helyreállítja diplomáciai kapcsolataitWashington elkötelezett amellett, hogy sok évnyi feszültség után javítsa kapcsolatait Szíriával, és orvosolja a két ország közötti problémákat - szögezte le csütörtökön az Egyesült Államok újonnan kinevezett damaszkuszi nagykövete.

A több mint öt éven át üresen álló posztra kerülő Robert Ford azután mondta ezeket a szavakat, hogy átadta megbízólevelét Bassár el-Aszad szíriai államfőnek. Mint hangsúlyozta, kinevezése bizonyíték arra, hogy Washington valóban rendezni akarja a két ország viszonyát. Barack Obama amerikai elnök decemberben a szenátus megkerülésével, közvetlenül nevezte ki Fordot, mivel számos törvényhozó tiltakozott a lépés ellen.

 

Több szenátor is úgy véli, hogy ezzel a döntéssel Szíriát tulajdonképp a rossz viselkedéséért jutalmazza meg Washington. Obama álláspontja az, így talán majd rá lehet bírni a közel-keleti országot arra, hogy változtasson Izraellel, Libanonnal és Irakkal szembeni politikáján, illetve hagyjon fel a szélsőséges csoportok támogatásával.    Szíriát az Egyesült Államok  "terrorizmust támogató államként" emlegeti. George W. Bush korábbi amerikai elnök 2005-ben hívta vissza a szíriai képviselet vezetőjét, miután Damaszkusz neve felmerült Rafik Haríri volt libanoni miniszterelnök meggyilkolásával összefüggésben.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés