CoolPolitika.hu

Washington figyelmeztette Bangladest

2011  //  Ápr  //  07  //  MTI

Washington figyelmeztette BangladestAz Egyesült Államok figyelmeztette kedden Bangladest, hogy árthat a két ország közötti kapcsolatoknak a mikrohitelezés atyjaként ismert, Nobel-békedíjjal kitüntetett közgazdász, Muhammad Junusz elbocsátása az általa alapított Gramín Bank éléről.

Robert Blake, a washingtoni külügyminisztérium Közép- és Dél-Ázsiáért felelős államtitkár-helyettese közölte, hogy az Egyesült Államok "fenn akarja tartani a szerteágazó kapcsolatokat" a "demokratikus és mérsékelten muzulmán" Bangladessel. Hozzátette azonban, hogy februári dakkai látogatásán aggodalommal töltötte el az, ami Muhammad Junusszal történik. -Figyelmeztettem a bangladesi vezetést: ha nem születik egy olyan kompromisszum, amely tiszteletben tartja Dr. Junusz státusát, és megőrzi a Gramín Bank egységét és hatékonyságát, akkor az ügy ki fog hatni a kétoldalú kapcsolatainkra - mondta Blake.

 

Junusz kedden elvesztette a jogi csatát a bangladesi legfelsőbb bíróságon, és nem maradhat bankja élén. Azonnali elmozdítását a dél-ázsiai ország központi bankja kérte márciusban arra hivatkozva, hogy a 71 éves közgazdász már jóval túllépte a kötelező, 60 éves nyugdíjkorhatárt. Ezt a lépést a dakkai felsőbíróság már jóváhagyta, így Junusz a legfelsőbb bíróságnál fellebbezett az elbocsátásáról szóló döntés ellen. Junusz korábban úgy nyilatkozott, hogy a bangladesi kormány azért akarja őt megfosztani posztjától, mert teljesen ellenőrzése alá akarja vonni a szegénység felszámolására létrehozott pénzintézetet, amelyben az államnak 25 százalékos tulajdonrésze van.    Junusznak már régóta fagyos a viszonya Sejk Haszina Vazed miniszterelnökkel. A kormányfő szerint a Gramín Bank és más mikrohitelezéssel foglalkozó pénzintézetek túl magas kamatokat számítanak fel, és "a szegény adósok vérét szívják".

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés