CoolPolitika.hu

Washington elismeri Tokió fennhatóságát

2010  //  Nov  //  04  //  MTI

Washington elismeri Tokió fennhatóságátAz Egyesült Államok elismeri Japán szuverenitását a négy sziget fölött, amelynek hovatartozásáról történelmi nézeteltérés alakult ki Tokió és Moszkva között, ugyanakkor az amerikai-japán biztonsági szerződés hatálya nem terjed ki ezekre az úgynevezett Északi Területekre - jelentette ki kedden Washingtonban az amerikai külügyi szóvivő.

Az amerikai kormány "támogatja Japánt, és elismeri Japánnak az Északi Területek feletti szuverenitását" - jelentette ki Philip Crowley. A szóvivő ugyanakkor a kérdésre, hogy vajon az amerikai-japán kétoldalú biztonsági megállapodás 5. cikkének hatálya kiterjed-e a Hokkaidótól északra húzódó szigetcsoportra, nemmel válaszolt, mert, mint mondta a szigetek "jelenleg nem állnak japán közigazgatás alatt."  A kétoldalú biztonsági megállapodás 5. cikke értelmében az Egyesült Államok katonai támadás esetén megvédelmezi Japánt.

 

Dmitrij Medvegyev orosz elnök hétfőn fölkereste Kunasirt, a Moszkva által az orosz Kuril-szigetek déli vonulatához tartozónak tekintett szigetek egyikét. Crowley nem kívánta kommentálni azt az értesülést, miszerint az orosz államfő hamarosan a szigetcsoport egy másik tagját is fel kívánja keresni. A Szovjetunió 1945. augusztus 28. és szeptember 15. között, vagyis az augusztus 15-én kihirdetett a japán kapituláció bejelentése után foglalt vissza Japántól területeket - Szahalin déli részével együtt -, de megszállt négy olyan déli  szigetet is, amelyek a többitől eltérően korábban sohasem tartoztak Oroszországhoz, s amelyek főként ásványi kincseik és a környező vizek halbősége miatt fontosak.

 

A Kamcsatka és Hokkaido között 1300 kilométer hosszan húzódó, 56 szigetből és lakatlan sziklából álló szigetcsoport négy szigetének -  Iturup, Kunasir, Sikotan és Habomai - rendezetlen kérdése a legfőbb  oka annak, hogy Oroszország, illetve a Szovjetunió és Japán a második világháború óta nem kötött egymással békeszerződést.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés