CoolPolitika.hu

Washington aggódik

2012  //  Sze  //  11  //  MTI

Washington aggódikAz Egyesült Államoknak vannak bizonyos aggályai annak kapcsán, hogy teljesíti-e Azerbajdzsán a Ramil Safarov átadatása előtt Magyarországnak tett ígéreteit - jelentette ki Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtóértekezletén.

Az Armenpress örmény hírügynökség tudósítójának válaszolva Nuland elmondta: Washington sürgette Azerbajdzsánt, hogy teljesítse az átadás előtt állítólag Magyarországnak tett ígéreteit. A kérdésre, hogy az Egyesült Államoknak az üggyel kapcsolatos korábbi érdeklődésére érkezett-e Magyarországról válasz, a szóvivő azt mondta, nem tudja, hogy a magyar kormány adott-e további felvilágosítást. Ramil Safarov azeri katonatiszt egy NATO által szervezett képzési programon vett részt Magyarországon, s 2004-ben baltával agyonverte alvó örmény tiszttársát. Ezért 2007-ben jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Magyarország augusztus végén átadta Azerbajdzsánnak. Hazaérkezése után azonnal elnöki kegyelmet kapott, szabadlábra került, előléptették és nemzeti hősnek kijáró ünneplésben volt része.

 

Ahogy arra Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án a hivatalába kéretett azeri nagykövetet  emlékeztette, a kegyelem és Ramil Safarov szabadon bocsátása ellentétes a vonatkozó nemzetközi jogszabályokkal és szöges ellentétben áll azzal a korábban hivatalosan is megerősített azeri ígérettel, amely szerint az elítélt büntetésének végrehajtása Azerbajdzsánban folytatódik.    A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szeptember 3-án kiadott közleményében úgy fogalmazott: Azerbajdzsán igazságügyi minisztériuma korábban arról tájékoztatta a magyar szaktárcát, hogy nem alakítja át Safarov ítéletét, hanem annak végrehajtását közvetlenül folytatja; a hivatalos azeri levél tartalma pedig alapos garanciának volt tekinthető.

http://www.state.gov/r/pa/prs/dpb/2012/09/197572.htm

http://armenpress.am/eng/news/692792/department-of-state-spoke-on-safarov-issue.html
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés