CoolPolitika.hu

Visszaszámlálás - döntés előtt Amerika

2008  //  Nov  //  03  //  coolpolitika

Visszaszámlálás - döntés előtt Amerika Mindössze egy nap maradt az egyesült államokbeli választásokig, és egyelőre úgy tűnik: töretlen a demokrata párti elnökjelölt, Barack Obama előnye. Ellenfele, a republikánus John McCain, akit ellenfelei politikai hullává nyilvánítottak, kijelentette: győzni akar.

Obamának a nagynénje miatt fájhat a feje

Barack Obamának az utolsó órákban sincs nyugta, hiszen a sajtó újabban Bostonban élő nagynénjét kapta fel, kiderült ugyanis, hogy a kenyai Zeituni Onyango immár negyedik éve él illegálisan az Egyesült Államokban, miután menedékkérelmét elutasították. Az 56 éves asszony Obama édesapjának féltestvére, akivel az elnökjelölt legalább négy éve nem találkozott. 

 
Az adakozó kedvű rokon hölgyemény 265 dollárt (53 ezer forint) adományozott a politikus stábjának, ám a kampánystáb már vissza is küldte a pénzt, hiszen külföldi állampolgárok nem támogathatnak amerikai elnökjelölteket.

John McCain republikánus elnökjelölt egyik kampánytanácsadója, Mark Salter nem kívánta az estet kommentálni. - Családi ügyről van szó - mondta.

Sarah Palin ismét bakizott

Becsapta a republikánus alelnökjelöltet egy kanadai komikus. Nicolas Sarkozynek adta ki magát, így hívta fel Sarah Palint. Palin elhitte, hogy valóban a francia elnökkel beszél. Többek között azt mondta neki, hogy rengeteg közös tulajdonságuk van. Például, hogy ő is szeret vadászni, mert szeret állatokat ölni. És hogy, majd menjenek közösen, de ne vigyék Cheney alelnököt, aki korábban megsebesítette egy vadásztársát.

  A csevegés egy pontján az ál-Sarkozy azt mondta Sarah Palin-nak, hogy jó lenne, ha egy nap elnök válna belőle. Palin nevetve azt válaszolta, hogy talán nyolc év múlva. Amikor az ál-Sarkozy arra panaszkodott, hogy a felesége, Carla Bruni féltékeny lett, mert megtudta, hogy ő az alaszkai kormányzó-asszonyt hívja, Sarah Palin kuncogva azt búgta a telefonba: ölelje meg őt a nevemben is!

Amikor a kanadai rádiós közölte, az alelnökjelölttel, hogy ki is ő valójában, Palin gyorsan átadta a telefont a munkatársának, aki pedig azonnal megszakította a beszélgetést. Köztudomású egyébként, hogy a francia köztársasági elnök nem beszél folyékonyan angolul. A McCain-kampány nem hajlandó kommentálni a tréfát. 

 


 

 

Az amerikai kongresszus által 1845-ben elfogadott törvény értelmében minden negyedik év (szökőév) novemberének első hétfőjét követő kedden elnökválasztást kell tartani. Idén ez a nap november 4.

  E napon nemcsak az elnököt és a vele együtt induló alelnököt választják meg, hanem újraválasztják az egész, 435 tagú képviselőházat két évre, és a 100 tagú szenátus egyharmadát. E napon több államban is kormányzót választanak - a helyi alkotmány rendelkezései szerint - 2 vagy 4 évre, továbbá ezernyi állami, járási és városi tisztségviselőt. Az elnökválasztás menetét az 1789-ben elfogadott és többször kiegészített Alkotmány szabályozza.


Ennek értelmében elnökké csak olyan személy választható, aki amerikai állampolgárként született, betöltötte 35. életévét és legalább 14 éve az Egyesült Államok lakosa. Alelnök csak olyan személy lehet, aki elnökké is választható lenne. Az elnök megbízatása négy évre szól, és csak egyszer választható újjá. Az elnököt és az alelnököt közvetett módon választják meg.

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés