CoolPolitika.hu

Villámlátogatáson járt Hillary Clinton

2011  //  Júl  //  27  //  MTI

Villámlátogatáson járt Hillary ClintonAz ázsiai és csendes-óceáni térségben nehezen kivívott béke és stabilitás közös védelmében állapodott meg Taj Ping-kuo (Dai Bingguo) kínai államtanácsos és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a dél-kínai Sencsenben (Shenzhen) - áll a kínai külügyminisztérium hétfői közleményében.

Hillary Clinton 12 napos külföldi körútjának végén tett villámlátogatást a dél-kínai városban, ahol a kínai külügyek legmagasabb szintű kormányzati képviselőjével találkozott. A nem hivatalos megbeszéléseken a kínai közlemény szerint egyebek mellett a kétoldalú kapcsolatokról és más, például a koreai-félsziget helyzetét érintő nemzetközi kérdésekről esett szó. -A felek a találkozón egyetértettek abban, hogy a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös előnyök alapján bővítik kapcsolataikat, és hogy tiszteletben tartják egymás alapvető érdekeit, a különbségeket megfelelő módon kezelik - idézi a dokumentumot a Hszinhua hírügynökség.

 

Clinton Sencsenbe a szomszédos Hongkongból érkezett, ahol amerikai külügyminiszterként elsőként járt 1997 júliusa, a terület Kínához való visszakerülése óta. Itt vezető üzletemberek előtt a most folyó amerikai költségvetési vitára utalva meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a törvényhozás Barack Obama elnökkel együtt fog működni "a hosszú távú költségvetési kilátások javításában". Az államadóssággal kapcsolatos washingtoni huzavonára utalva megjegyezte: "ilyen az, amikor egy nyílt és demokratikus társadalom végül együtt éri el a jó megoldást". Az üzletembereket a kérdés azért is érdekelte, mert Kína az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője.

 

Az amerikai diplomácia irányítója Hongkongban nem mulasztotta el felhívni az ázsiaiakat arra, hogy fogyasszanak többet, növeljék életszínvonalukat, és ezzel egy időben segítsék elő a foglalkoztatás bővítését az Egyesült Államokban. Hozzátette: az amerikaiaknak jelen helyzetben viszont jobban kell takarékoskodniuk, s kevesebb kölcsönre kell berendezkedniük. Clinton még hangsúlyozta az átlátható és méltányos kereskedelmi rendszer fontosságát, a hamisítás és a tisztességtelen üzleti gyakorlat üldözésének szükségességét. Egyes országok, amelyek összességében gazdagok, de gyakran egy főre vetítve szegényebbek, úgy gondolhatják, hogy ezek az elvek rájuk nem vonatkoznak - jegyezte meg, miután a szabad piacra jutás nehézségeiről beszélt anélkül, hogy Kína nevét említette volna.
(MTI)

 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés