CoolPolitika.hu

Videókkal próbálják elrettenteni a korrupciótól a vezetőket

2012  //  Feb  //  23  //  MTI

Videókkal próbálják elrettenteni a korrupciótól a vezetőketA korrupció elleni küzdelem jegyében lebukott külföldi és hazai üzletemberek vallomásait rögzítő titkos videófelvételeket sugároznak a kubai kormányzat és a kommunista párt magas rangú tisztségviselői között.

A vetítéseket szigorú biztonsági intézkedések kísérik: a meghívottak semmilyen személyes tárgyat sem vihetnek magukkal, nehogy felvételek kerüljenek ki a Youtube portálra vagy az Egyesült Államokban élő legjelentősebb kubai diaszpóra, a miami közösség televíziójához - írta a cubaencuentro című, madridi székhelyű hírportál a Reuters beszámolójának nyomán. Az egyik videó agrárvállalkozók, állami elosztási cégek és köztisztviselők hálózatát mutatja be, amely vöröshagyma és fokhagyma fiktív eladásával milliókat csalt ki az állami kasszából. Egy másik, a meglehetősen érzékletes Metástasis (Áttét) nevet viselő felvételen azt mutatják be, hogy két kanadai vállalat miként fizetett kenőpénzeket és "terjeszkedett, miként egy rákos daganat" magas rangú állami vezetők között.

 

A piacorientált gazdasági reformok bevezetésének kezdetén, még 2008-ban Raúl Castro kubai államfő létrehozta a számvevőszéknek megfelelő intézményt, amelynek vezetője tagjai az államtanácsnak is. Elemzők szerint ez az intézkedés, amellyel elindult a korrupció elleni kampány, jól tükrözi a más kommunista országokban végrehajtott hasonló reformok ezen káros mellékjelensége miatt érzett kormányzati aggodalmat.    Az utóbbi években egyre-másra derült fény újabb és újabb korrupciós ügyekre, amelyekben a gazdaság számos területén működő vezetők is érintettek.

 

A két kanadai cég történetét bemutató Metástasis Raúl Castro egyik beszédjével kezdődik, amelyben a kubai elnök a korrupciót nemzetbiztonsági fenyegetésnek értékeli. Az időközben letartóztatott kanadai cégvezetők lefizettek kubai állami vezetőket - köztük Nelson Labrada volt cukoripari miniszterhelyettest, az alapvető iparágak miniszterének egyik helyettesét vagy éppen a Cubaniquel nikkelbányászati vállalat igazgatóját -, hogy információkat szerezzenek a kedvező üzleti lehetőségekről. Labradát például időnként vendégül látták, s egyszer ötezer dollárt kapott, hogy szerezni tudjon egy lakást a szeretőjének. A gyárigazgató havi 200-300 dollárért látta el információkkal kanadai "barátait".

 

"Úgy hiszem, hogy a kampánynak vannak bizonyos eredményei, de a probléma mindaddig létezni fog, amíg a tisztviselők és a megrendelők havi 20 dollárnak megfelelő összeget keresnek" - mondta egy spanyol vállalat neve elhallgatását kérő képviselője. Hozzátette, hogy a múlt héten egy sor nyílt tenderkiírást kapott elektronikus postán, miközben a múltban szinte minden üzleti megrendelést személyesen intéztek. Az is igaz viszont, hogy a múlt héten három állami megrendelő személyesen kereste fel, és mindegyik pénzt akart.

http://www.cubaencuentro.com/cuba/noticias/la-habana-emplea-videos-para-prevenir-la-corrupcion-274188

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés