CoolPolitika.hu

Versenyfelügyeleti vizsgálatot a Gazprom ellen

2012  //  Sze  //  04  //  MTI

Versenyfelügyeleti vizsgálatot a Gazprom ellenVersenyfelügyeleti vizsgálatot indított az Európai Bizottság a Gazprom orosz gázipari cég ellen - közölte kedden az uniós végrehajtó-javaslattevő testület.

A bizottság arra a kérdésre keresi a választ, hogy akadályozza-e a versenyt a Gazprom a közép- és kelet-európai országok gázpiacain, megsértve ezzel az Európai Unió trösztellenes előírásait. A bizottság szerint gyanítható, hogy a Gazprom visszaél piacvezető szerepével. A testület úgy véli, az orosz óriásvállalat akadályozza a gáz szabad áramlását az Unió tagállamai között, amivel felosztotta a piacot, emellett megakadályozza a gázellátás diverzifikálását, valamint tisztességtelen árakat szab ügyfeleinek azáltal, hogy a földgáz árát a kőolaj árához kötötte. Ha mindez bebizonyosodik, akkor az Európai Bizottság megállapíthatja, hogy a Gazprom korlátozza a versenyt, ami az indokoltnál magasabb árakat okoz, és rontja az ellátás biztonságát, amivel végső soron kárt okoz az Unió polgárainak. A Bizottság a vádak bebizonyosodása esetén bírságot szabhat ki a cégre, az a cég bevételeinek akár 10 százalékát is elérheti.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés