CoolPolitika.hu

Versailles látogatás kerékpáron

2011  //  Júl  //  18  //  MTI

Versailles látogatás kerékpáronKerékpáron is látogatható Versailles, pontosabban a híres kastély parkja.

A kirándulás akár Párizs középpontjában, az Eiffel-torony lábánál is kezdődhet, ha valaki az ilyen kalandok szervezésére szerveződött ügynökségek egyikének szolgáltatását veszi igénybe. A jelentkezők mintegy húsz fős csoportjának tagjai egy alkalommal reggel 9-kor válogathatták ki Párizs központjában a maguk három sebességű biciklijét a szervezők által biztosított kerékpárok közül, majd a csoport vezetőjének - egy Párizsban élő Karl nevű újzélandi fiatalembernek - az irányításával mintegy tízperces kerekezés után eljutottak a párizsi helyi érdekű gyorsvasút (RER) egyik megállójához. A résztvevők a vonatra emelték járműveiket, és négyesével összekötötték őket a félórás útra.

 

A Párizs egyik virágzó elővárosának számító Versailles-ban a városnézés a piacon indul, ahol a csoport tagjai friss baguette-et, sajtot és gyümölcsöt vásároltak a későbbi piknikhez, majd behajtottak XIV. Lajos, a Napkirály (1638-1715) híres kastélyának legalább annyira nevezetes óriási parkjába. A résztvevők a következő két órában úgy érezhették, hogy az övék az egész térség. A szabályos, gondozott fasorok által keretezett zöld mezőn pedálozhattak fehér lovak és frissen nyírt juhok között, a csoport vezetője időnként rövid magyarázatra állította le a csoportot, megmutatta a XV. Lajos által emeltetett rózsaszínű mini márványkastélyt, a Mária Antoinette szórakoztatására épített rusztikus műfalut és a többi nevezetességet. Bemenni az épületekbe nem volt idő, de a barátságos napsütésben amúgy is vonzóbbnak tűnt a szabad mezőn kerekezni, mint a kastély termeiben tolongani.

 

A csoport az 1679-ben épült kereszt alakú mesterséges tó, a több mint másfél kilométer hosszú Grand Canal - nagy csatorna - partján rendezett pikniket, háttérben az óriási kastély látványával. A túrára vállalkozók sok felől érkeztek: volt köztük öttagú amerikai család San Diegóból, Európát járó kanadai hátizsákos turista és más nációk megannyi polgára. A füvön heverve megosztották benyomásaikat és világjáró élményeiket. -Egyszerű étel még sohasem ízlett ennyire, és soha nem fogyott el ilyen gyorsan - jegyezte meg a riport készítője, nem tagadva, hogy ebben a magukkal vitt jó francia borocskának is szerepe lehetett. A bejárathoz visszatérve vezetőjük kiosztotta közöttük a kastélyba szóló belépőjegyeket. Erre másfél óra jutott - roppant érdekes volt megtekinteni a pompás épületet és azt a helyet, ahol az I. világháború után aláírták a konfliktust lezáró legismertebb békeszerződést.

 

A nyolcórás kirándulás vezetéssel, belépőkkel és kerékpárokkal együtt 80 euróba került. A résztvevők 2-3 kilométert tettek meg gyalog és több mint 10 kilométert két keréken. A túra legnehezebb pillanata az volt, amikor a kerékpárt fel kellett tenni az RER szerelvényére - de Karl, az idegenvezető ebben is segített. A szombaton és vasárnap induló kirándulásokra előre kell helyet foglalni. Ha esik, ha fúj, ha süt a nap, a túra reggel 9-kor startol. Az időjárást a szervezők csak annyiban veszik tekintetbe, hogy a rajtnál 1 euróért mindenkinek lehetővé teszik, hogy műanyag ponchót béreljen. Párizsban vagy? Kerekezz Versailles-ban!

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés