CoolPolitika.hu

Vergiliusról emlékeznek meg

2011  //  Okt  //  24  //  MTI

Vergiliusról emlékeznek megVergilius és művei hatását mutatja be a későbbi évezredek képzőművészetében a római költő szülővárosában látható kiállítás. Mantovába érkezett a Vergiliust ábrázoló ókori mozaik is, mely a poéta egyetlen fennmaradt portréja.

Vergilius - a költő arca és ábrázolása címmel január nyolcadikáig tart a római költőről rendezett kiállítás a mantovai Te palotában. -Kevés ókori szerző mondhatja el magáról, hogy személye és művei több mint kétezer év elteltével is jelen vannak nem csak az irodalomban, hanem a képzőművészetben is - nyilatkozta a sajtónak a kiállítást gondozó Vincenzo Farinella, aki emlékeztetett arra is, hogy Mantovában már 1190-ben tábla állt Vergilius emlékére. A kiállítás Vergilius és műveinek hatását mutatja be a későbbi korok képzőművészetében. A kiállított művek között Farinella a Dido halála című szobrot említette: Pietro Testa 17. századi alkotását elveszettnek hitték, majd az Uffizi-képtár raktárából előkerült.

 

Rendkívülinek számít az az ókori mozaik, mely az ülő Vergiliust ábrázolja az epikus költészet és a tragédia múzsája, Kalliopé és Melpomené között. A mozaikot 1896-ban találták a tunéziai Hadrumetumban (mai Sousse) feltárt III. századi római villában. Vergiliusnak ez az egyedüli fennmaradt ókori "fényképe", és ez az első alkalom, hogy a mozaik elhagyta Tunéziát. A Corriere della Sera napilap megjegyezte, Mantova minden tekintetben a költő városa, hiszen még a helyi temetkezési vállalat is Vergilius nevét viseli. Az Aeneis szerzője az egykor a mai Mantova területén levő Andes városában született a Krisztus előtti 70-ben. Egy görögországi útról hazafele tartva, Brindisiben hunyt el, Krisztus előtt 19-ben. Vergiliust a Nápollyal szomszédos Posillipóban temették el, sírja ma is látható.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés