CoolPolitika.hu

Verekedés a parlamentben

2010  //  Ápr  //  28  //  MTI

Verekedés a parlamentbenRatifikálta az ukrán parlament kedden az ukrán-orosz flottaszerződést, miközben az ülésteremben tojásdobálás és füstgránátok okoztak felfordulást.

A megállapodás értelmében Oroszország tíz évre mintegy 30 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szállított gáz jelentős, előre meghatározott részének árát, s cserébe az orosz Fekete-tengeri Flotta az érvényes szerződés lejárta után újabb 25 évig, vagyis 2042-ig használhatja a Krím-félszigeten a szevasztopoli haditengerészeti támaszpontot. A kijevi parlamentben felfordulás kísérte a szerződés vitáját. Ellenzékiek füstgránátokat hoztak működésbe az ülésteremben, többen zsebkendővel takarták el orrukat és szájukat, mert nehezen kaptak levegőt a sűrű füst miatt.

 

Néhányan tojással dobálták meg Volodimir Litvin házelnököt, aki esernyővel próbált védekezni. Néhány képviselő összeverekedett. Az ülés ennek ellenére nem szakadt félbe, és a képviselők végül jóváhagyták a megállapodást 236 szavazattal, amely tízzel több annál, mint amennyi minimálisan szükséges volt a ratifikálásához. A parlament épülete előtt közben több ezer ellenzéki feszült hangulatban tüntetett a hevesen vitatott megállapodás ellen. "Halál az árulókra!", "A Krím a miénk!" - skandálták a demonstrálók. Több száz rendőrt vezényeltek ki a parlament környékére, akik ügyeltek rá, hogy a tiltakozók ne juthassanak be a törvényhozás épületébe, illetve elválasztották a tömeget a Janukovics-párti ellentüntetők csoportjától. Utóbbiak "Ukrajna és Oroszország stratégiai partnerek" feliratú táblákat emeltek a magasba.

 

A kijevi parlamenti szavazással szinte egy időben az orosz duma egyhangúlag hagyta jóvá a Viktor Janukovics ukrán és Dmitrij Medvegyev orosz elnök által múlt héten Harkivban aláírt megállapodás ratifikációját. A szerződés megkötése óta az ukrán ellenzék folyamatosan és hevesen támadja a kormányt. Julija Timosenko volt kormányfő, az idei elnökválasztás vesztese és Viktor Juscsenko volt államfő az ukrán nemzeti érdekek elárulásának tartja a megállapodást.

 

Kijev sokat nyert ezzel az üzlettel, de sokat is kellett adnia érte - mutatott rá elemzésében a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ukrajna ezzel lehetőséget kap a költségvetési hiány olyan mértékű korlátozására, hogy megnyílhat az út a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ősszel befagyasztott hitelkeretének újbóli folyósítása előtt. Ukrajna 12 milliárd dollárra számít a következő 30 hónap alatt. Ha megnyílik a pénzcsap, Viktor Janukovics elnök - választási ígéretéhez híven - jelentősen fölemelheti a nyugdíjakat és a minimálbért, amivel tartósíthatja választóinak rokonszenvét.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés