CoolPolitika.hu

Vérben fagyva találtak a titkosügynökre

2011  //  Ápr  //  30  //  MTI

Vérben fagyva találtak a titkosügynökreMegkéselve találtak rá csütörtökön Buenos Airesben Enrique Arancibia Clavel egykori titkosügynökre, Carlos Prats chilei tábornok merénylőjére - közölte Guillermo Eisler ügyvéd.

Az egykori titkosügynök vérbe fagyva feküdt a földön, több mint 15 késszúrással végeztek vele, a nyakán, mellkasán és a hasán szúrták meg - számolt be Eisler, aki 1992 óta ismerte a 66 éves áldozatot. "Egyik családtagja talált rá, aki azt mondta, hogy volt a lakásban egy páncélszekrény dollár- és pesokötegekkel, de semmit sem vittek el" - tette hozzá az ügyvéd.

 

Arancibia Clavel az Augusto Pinochet diktátor által 1974-ben létrehozott titkosrendőrség, a Dina ügynöke volt. A férfit 2000-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Prats meggyilkolásáért, majd 2007-ben feltételesen szabadlábra helyezték. Prats tábornokot, a chilei fegyveres erők vezérkari főnökét, Salvador Allende egykori szocialista államfő védelmi és belügyminiszterét feleségével, Sofia Cuthberttel együtt autójában ölték meg. A járművet az úgynevezett Keselyű-terv keretében felrobbantották.

 

A Keselyű terv (Operación Cóndor) értelmi szerzői dél-amerikai katonai diktatúrák irányítói voltak, akik meg akartak szabadulni ellenfeleiktől és a kommunista befolyástól. A legtöbb politikai merényletet az 1970-es és 80-as években követték el.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés