CoolPolitika.hu

Vatikán: pusztítást okoz a fogamzásgátló

2009  //  Jan  //  05  //  coolpolitika

Vatikán: pusztítást okoz a fogamzásgátlóA fogamzásgátló tablettának pusztító hatása van a környezetre és részben felelős a férfiak magtalanságáért - írta hétvégi számában a L,Osservatore Romano, a Vatikán hivatalos lapja. A cikket jegyző Pedro José Maria Simon Castellvi, a katolikus orvosok nemzetközi szervezetének elnöke szerint a környezetrombolást az a soktonnányi hormon jelenti, amely a fogamzásgátlót szedő nők vizeletéből a természetbe kerül.

 

Castellvi professzor azt is állítja, hogy a fogamzásgátlónak már alacsony hormontartalommal is gyakran van abortáló hatása, és adatok vannak arra, hogy a nyugati férfiak között egyre gyakoribb terméketlenség egyik, nem elhanyagolható oka a fogamzásgátló által okozott környezeti ártalom.

Castellvi professzor még ennél is messzebb megy: véleménye szerint a fogamzásgátló eszközök legalább öt fontos emberi jogot sértenek meg: az élethez, az egészséghez, a neveléshez, az információhoz való jogot, valamint a nemek közötti egyenlőség jogát, és mindezt felháborítónak tartja különös tekintettel arra, hogy tavaly ünnepelte a nemzetek közössége az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 60. évfordulóját.

A cikk, amellyel az Osservatore Romano VI. Pál pápa Humanae Vitae című, 1968-ban kiadott, a fogamzásgátlást a hívőknek megtiltó enciklikája előtt tisztelgett, magyarázatot követel e súlyos környezetkárosító hatásra a gyógyszergyártóktól, miközben a négy évtizeddel ezelőtti enciklikát tudományos próféciának nevezi. A katolikus orvosok nemzetközi szövetsége ebből kiindulva fogalmazott meg egy százoldalas dokumentumot, amelyet elnökük összegzett a vatikáni lapban.

Castellvi professzor írása máris heves vitákat váltott ki. Gianbenedette Melis, egy fogamzásgátlás-védő, és az ezzel összefüggő kutatásokat szorgalmazó szövetség alelnöke rámutatott: a szájon át alkalmazott fogamzásgátlókban lévő hormonok, miután a máj lebontotta őket, semmiféle olyan hatást nem váltanak ki, mint ami a női hormonokra jellemző. Flavia Franconi, az olasz farmakológiai társaság egyik vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a tablettában lévő hormonok, mint például az ösztrogén, mindenhol jelen vannak mindennapi életünkben: a műanyagokban, a fertőtlenítőkben, az általunk elfogyasztott húsokban.

XVI. Benedek pápa tavaly októberben, a Humanae Vitae enciklika 40. évfordulóján megerősítette a római katolikus egyház tilalmát a fogamzásgátlásra.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés