CoolPolitika.hu

Varsó megvédi az emlékezés jogát

2009  //  Aug  //  26  //  MTI

Varsó megvédi az emlékezés jogátVarsó a lengyel-orosz viszony javítására törekszik, függetlenül egyes történelmi kérdésekben meglévő esetleges nézetkülönbségektől - közölte a lengyel kormányfő kedden Varsóban.

A lengyel egy "büszke nép"; Lengyelország nem ülhet föl a provokációnak. A kormány nem vitatkozik publicisztikákkal, még akkor sem, ha olyan "ostobák és igazságtalanok", mint legutóbb Oroszországban - mondta Donald Tusk, hozzátéve: Varsó határozottan megvédi "a lengyel emlékezés" jogát.

 

A miniszterelnök minden bizonnyal arra a műsorra utalt, amelyet szombaton sugárzott az orosz állami televízió, és amelyben Lengyelországot tették felelőssé az 1939. augusztusi Molotov-Ribbentrop paktumért; az orosz okfejtés szerint az 1934-es lengyel-német megnemtámadási szerződés aláírása vezetett el a német-szovjet megállapodáshoz.

 

A lengyel nemzeti-konzervatív ellenzék követelte, hogy a kormány hivatalos csatornákon tiltakozzon Moszkvánál az orosz tv-ben elhangzottak miatt. Donald Tusk azonban értésre adta, a kormány csak akkor tesz hivatalos intézkedést az ügyben, ha bebizonyosodik, hogy az orosz kormány azonosul a Varsó által kifogásolt történelemszemlélettel.

 

A lengyelek a mai napig úgy tekintenek a Molotov-Ribbentrop paktumra, hogy az volt Lengyelország negyedik felosztása. A Kreml ezzel szemben egy olyan ügyes taktikai húzásnak tartja, amellyel a Szovjetunió időt nyert a háborúra való felkészülésben. Varsó és Moszkva régóta eltérően értelmezi a szóban forgó időszakban történteket. A vita azonban ezúttal kényes időpontban, a II. világháború kitörésének 70. évfordulója előtt lángolt fel. Az évforduló alkalmából szeptember 1-jén nagyszabású megemlékezést tartanak Észak-Lengyelországban, a Gdansk melletti Westerplattén, ahol a német támadással a háború megkezdődött, s az ünnepségeken számos külföldi vezető között Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök is jelen lesz.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés