CoolPolitika.hu

Varázslás és mágia az indiai iskolákban

2008  //  Nov  //  30  //  coolpolitika

Varázslás és mágia az indiai iskolákban Új tantárgyat vezetnek be hamarosan az indiai iskolákban: a varázslásokról és a mágiáról tartanak felvilágosítást az alsó tagozatos tanulóknak.

Nem arról van szó, hogy varázslásra tanítanák az indiai gyerekeket, hanem épp ellenkezőleg: a mágiával kapcsolatos babonákat szeretnék eloszlatni, és megfékezni a boszorkányüldözéseket - írja a The Daily Telegraph című lap. Indiában ugyanis 2003 óta mintegy 750 embert öltek meg, mert azt feltételezték róluk, hogy tisztátlan erővel rendelkeznek, és képesek rontást vinni emberekre, állatokra, vagy növényekre.

A pedagógusok közül azonban sokan kételkednek abban, hogy oktatással le lehet győzni a mélyen gyökerező babonákat az indiai társadalomban. Szerintük a boszorkányüldözéseknek inkább az emberek életszínvonalának javításával lehetne gátat szabni. A boszorkánygyilkosságok java részét ugyanis India szegényebb, elmaradottabb területein, azok közül is főként a teaültetvényeken követik el. Az Indiai Teaszövetség a falulakók taníttatásával próbálta már korábban is megfékezni ezeket a gyilkosságokat, de nem sok sikerrel. A szegénység sújtotta területek törzsi közösségei gyakran boszorkányokat - legtöbbször idős nőket - okolnak az éhezésért vagy betegségekért, járványokért. 

Az ördögűzők - akik másokat boszorkányoknak bélyegeznek - általában írástudatlanok, akik maguk is ráolvasással és gyógyfüvekkel próbálnak gyógyítani. Ráadásul, helyi rivális csoportok irányítása alatt állnak, ezek mondják meg nekik, kiket kiáltsanak ki boszorkánynak. A rendőrség pedig a nehéz körülmények mellett a lakosság ellenállása miatt sem tud eredményes munkát végezni: bár az ördögűzőket a törvény büntetné, szinte senki nem mer tanúskodni ellenük.

 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés