CoolPolitika.hu

Vanunu nem utazhat Berlinbe

2010  //  Dec  //  11  //  MTI

Vanunu nem utazhat BerlinbeAz izraeli hatóságok megtiltották egy ismert tudósnak, hogy a neki ítélt kitüntetés átvétele érdekében a német fővárosba utazzon - írta pénteken a Financial Times Deutschland.

Mordeháj Vanunu vasárnap vehetné át az Emberi Jogok Ligája által neki ítélt Carl von Ossietzky-érmet Berlinben. Az izraeli belügyminiszter azonban nem engedélyezte a Tel-Avivban élő tudósnak, hogy elhagyja az országot, noha számos Nobel-díjas, köztük Günter Grass német író is szót emelt az utazás engedélyezéséért. Emiatt a liga azt fontolgatja, hogy lemondja a vasárnapi ceremóniát. Vanunu 1986-ban került a világsajtó érdeklődésének középpontjába, miután Ausztráliában járva a dimonai nukleáris központról készült felvételeket ajánlott fel helyi újságoknak. Robert Maxwell, akinek sajtóbirodalmához szintén eljutott az ajánlat, azonnal riadóztatta az izraeli hatóságokat. A titkosszolgálat - egy szőke hölgy, bizonyos Cindy segítségével - Rómába csalta Vanunut, akit ott elfogtak és Izraelbe vittek. Egy bíróság 18 évi börtönre ítélte, a büntetést az utolsó napig leülte.

 

A kiutazás megtiltásával Izrael azoknak a dicstelen államoknak a sorába állt be, amelyek megtagadják belső ellenzékük tagjaitól olyan külföldi kitüntetések átvételét, amelyeket hősies tetteikkel érdemeltek ki - mutatott rá Vanunu ügyvédje. - Ugyanígy bánt Lengyelország 1983-ban a Nobel-békedíjas Lech Walesával, és ugyanígy cselekszik napjainkban Kína a pekingi rezsim ellenfeleivel. Vanunu ma Tel-Avivban él, minden mozgásáról köteles tájékoztatni a rendőrséget. Nem mehet külföldi képviseletek közelébe, nem léphet kapcsolatba a sajtó embereivel. Nem használhat mobiltelefont, sem az internetet, ami az emberi jogok egyértelmű megsértése - fogalmazott az Emberi Jogok Ligája az eset kapcsán.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés