CoolPolitika.hu

Van még idő a megegyezésre

2012  //  Már  //  18  //  MTI

Van még idő a megegyezésreVan még "idő és tér" arra, hogy Iránnal diplomáciai megoldást lehessen elérni; Washington és London folytatja a Teheránra gyakorolt nyomást - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök, miután a Fehér Házban megbeszélést folytatott David Cameron brit miniszterelnökkel.

Obama figyelmeztette Iránt: "zsugorodik" az a ma még nyitva álló "ablak", hogy nukleáris programjával diplomáciai csatornákon keresztül foglalkozzanak. Az elnök kijelentette, hogy továbbra is a diplomáciát részesíti előnyben azon lehetőségek közül, amelyek Iránt atomprojektjének feladására bírhatják, de ehhez arra lenne szükség, hogy a tárgyalóasztal másik oldalán is legyen valaki, aki komolyan veszi az ügyet. Reményét fejezte ki, hogy Irán megérti, a diplomácia a legjobb dolog "amire fogadhat" és megragadja a lehetőséget. A két vezető közös sajtóértekezletén hangsúlyozta: országaik és NATO-szövetségeseik elkötelezettek amellett, hogy csapataik Afganisztánban 2013 folyamán a támogatói szerepkörre térjenek át. Obama leszögezte: nem számít arra, hogy a csapatkivonással kapcsolatos tervekben - amelyek a művelet 2014-ben történő befejezésével és a védelmi feladatoknak az afgánokra való átruházásával számolnak - "hirtelen és pótlólagos" változások történnének.

 

Az afganisztáni csapatkivonás következő fázisának ütemezéséről a NATO május végi, chicagói csúcstalálkozóján döntenek majd.    Obama szerint a NATO-erők "tagadhatatlan" haladást értek el Afganisztánban, de az elmúlt napok "tragikus eseményei" arra figyelmeztetnek, hogy a küldetés továbbra is nehéz.    Az amerikai elnök "elhamarkodottnak" nevezte a Szíriával szembeni nemzetközi intervencióra vonatkozó elképzeléseket, amelyek szerinte polgárháborúhoz vezetnének. Obama és Cameron megvitatta azokat a "haladéktalan lépéseket", amelyekkel be kívánják biztosítani, hogy a Szíriába küldött humanitárius segély valóban azokhoz jusson el, akiket megillet. David Cameron, az Aszad-rezsim által alkalmazott erőszakkal kapcsolatban kilátásba helyezte a háborús bűnökért való felelősségre vonást. Figyelmeztette a szíriai vezetőket, hogy a nemzetközi jog "messzire elér" és "tartós az emlékezete" az emberi jogok megsértése ügyében.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés