CoolPolitika.hu

Változatlan erőviszonyok a svájci kormányban

2011  //  Dec  //  15  //  MTI

Változatlan erőviszonyok a svájci kormánybanVáltozatlan politikai összetételű kormány alakulhat Svájcban az új kormányról tartott szerdai parlamenti szavazás alapján.

A svájci közszolgálati televízió tájékoztatása szerint a parlament alsó- és felsőháza együttes ülésén ismét két-két képviselőt választott be a kormányba a Szociáldemokrata Párt (SP) és a liberális Szabadelvű Párt (FDP) soraiból. A jobboldali konzervatív Svájci Néppártnak (SVP) nem sikerült az eddigi egy kormánytagon felül egy másodikat is állítania. Ismét bekerült viszont a kormányba az SVP-ből 2008-ban kizárt Eveline Widmer-Schlumpf pénzügyminiszter, a jobbközép Polgári Demokrata Párt (BDP) politikusa. A héttagú kormány hetedik tagja a Kereszténydemokrata Néppárt (CVP) soraiból került ki. A jövő évtől egy éven át Eveline Widmer-Schlumpf tölti be a szövetségi elnök tisztségét is.

 

Hivatalosan csak 2012 elején alakul meg a kormány, és az SVP egyelőre nem zárta ki azt sem, hogy ellenzékbe vonul. A szavazás legnagyobb nyitott kérdése az volt, hogy sikerül-e az SVP-nek visszaszereznie korábbi, Widmer-Schlumpf távozásával elvesztett második mandátumát. Habár a korábbi évtizedekhez hasonlóan az októberi választásokon is az SVP kapta a legtöbb szavazatot, első alkalommal csökkent a támogatottságuk, megerősödött ezzel szemben a politikai középen elhelyezkedő kisebb pártok népszerűsége. Widmer-Schlumpfot előzőleg a szociáldemokraták, a kereszténydemokraták, a Zöldek, a Liberális Zöldek és a BDP biztosította támogatásáról.

 

Az SVP 2007-es, utcai tüntetéseket is kiváltó idegenellenes kampánya után idén a gazdasági válságé, az atomenergiáé és a szociális igazságossághoz kötődő témáké volt a főszerep a választások előtt. Az új parlamentben megnőtt az atomenergia felhasználását elutasító többség, így biztosra vehető, hogy véglegesen jóváhagyják az atomerőművek bezárásáról szóló törvényt. A bevándorlás témaköre továbbra is az egyik legfontosabb politikai kérdés a svájci közvélemény szemében. Az október végén megtartott választásokon az előzetes várakozásokra rácáfolva csökkent a nagy pártok előnye és megerősödött két viszonylag új politikai formáció.

 

Az SVP-re a lakosság 26,6 százaléka szavazott, a második legerősebb párt változatlanul a politikai paletta másik pólusán elhelyezkedő Szociáldemokrata Párt volt 18,7 százalékkal. A választásokon első alkalommal induló BDP 5,2 százalékot kapott. A svájci szövetségi elnöki tisztséget minden évben más kormánytag tölti be. Szerepe egy kormányfőéhez hasonló, megerősített reprezentatív feladatokkal.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés