CoolPolitika.hu

Valószínű marad a cseh kormány

2012  //  Ápr  //  11  //  MTI

Valószínű marad a cseh kormányNagy valószínűséggel hivatalban marad a hárompárti cseh kormány, mert a gazdasági minisztereknek sikerült megállapodniuk a következő két év költségvetési intézkedéseiben, amelyek minden fél számára elfogadhatóak.

Bár a többórás vita után kedden megkötött egyezség konkrét részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, a kiszivárgott értesülések szerint várhatóan emelkedni fog az áfa, lassabban növekednek a nyugdíjak és az eddiginél jobban megadóztatnák a magas keresetűeket. Az intézkedések célja, hogy jövőre a GDP három százaléka alá szorítsák a költségvetési hiányt. A tervek nem tetszenek az ellenzéknek és a szakszervezeteknek. A szakszervezetek április 21-re országos tiltakozó nagygyűlést hívtak össze Prágába. Ezen követelmények teljesítését a Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a TOP 09 párt feltételül szabta a kormányban való maradásnak. A Közügyek, amely a múlt héten a kormányból való távozással fenyegette meg partnereit, megfigyelők szerint a megállapodás elfogadásával jelezte, hogy továbbra is része akar lenni a kormányzatnak.    "A Közügyek számára a koalíciós partnerek feltételeinek teljesítése nem okoz problémát" - jelentette ki Radek John, a Közügyek elnöke a koalíciós pártok vezetőinek délutáni tanácskozása előtt.

 

A tanácskozás fő témája a kormányprogram felülvizsgálata, amelyet a Közügyek követel. John szerint többórás vitára kell számítani, ami feszültebb és bonyolultabb lesz, mint a délelőtti gazdasági tárgyalások, de bízik a megállapodásban. Petr Necas kormányfő, az ODS elnöke még a múlt héten megígérte a Közügyeknek, hogy a keddi találkozón napirendre tűzik a legkisebb kormánypárt követeléseit, amelyek között például három minisztérium megszüntetése is szerepel. Necas már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a tárcák számának csökkentése, illetve az egyes minisztériumok összevonása az ODS programjában is benne van. Bár az ODS-en belül ebben a kérdésben nincs teljes egység, a párt képviselőházi és szenátusi frakciója támogatásáról biztosította az ülés előtt Necast. A prágai sajtó szerint megszűnhetne például a kulturális minisztérium vagy a helyi fejlesztési minisztérium. Karolína Peake, a Közügyek és a kormány alelnöke ugyanakkor kedden azt mondta, hogy pártja számára jelenleg a kormányprogram néhány pontjának a módosítása a legfontosabb.

 

Amennyiben ezen a tanácskozáson is megegyezés születik, elhárul az idő előtti parlamenti választások veszélye Csehországban. A körvonalazódó megállapodást a három párt vezetésének, majd a kormánynak is jóvá kell hagynia. Ha a három koalíciós párt nem tudna megegyezni, rövid időn belül előre hozott parlamenti választásra kerülne sor Csehországban.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés