CoolPolitika.hu

Vallott az al-Kaida állítólagos vezére

2009  //  Máj  //  18  //  MTI

Vallott az al-Kaida állítólagos vezéreVideofelvételt tettek közzé az iraki hatóságok hétfőn az al-Kaida terroristahálózat iraki csoportjának múlt hónapban elfogott állítólagos vezetőjéről.

Az Irakíja állami televízióban bemutatott felvételen egy 40 év körüli szakállas férfi látható, amint kihallgatják. Kászem Atta tábornok, az iraki főváros védelméért felelős biztonsági erők szóvivője azt mondta, az illető az Abu Omar al-Bagdadi néven ismert terroristavezér, a megalakulását 2006 őszén bejelentő Iraki Iszlám Állam szervezet állítólagos vezetője, akit április végén fogtak el.

 

A tájékoztatás szerint al-Bagdadi valódi neve Ahmed Abel Hamisz al-Majmaji. A videóra rögzített kihallgatáson elmondja, hogy 1969-ben született a Bagdadtól északkeletre elterülő Dijála tartományban, 2005-ben csatlakozott az iszlamistákhoz, s a rá következő évben megalapította az Iraki Iszlám Államot. A gyanúsított ezután feltárja a szervezet pénzügyeit. Kifejti, hogy belföldről és külföldről is kaptak anyagi támogatást: külföldi forrásokként egyiptomi, szaúd-arábiai és szíriai szervezeteket és alkalmanként Irakba beutazó magánszemélyeket említ. Belföldről rablással, illetve állami alkalmazottak fizetésének ellopásával tettek szert pénzre - mondja.

 

Elmondja azt is, hogy az al-Kaida emberei követték el 2006 februárjában a szamarrai aranykupolás síita szentélyt csaknem teljesen romba döntő merényletet azzal a céllal, hogy egymásnak ugrasszák az iraki szunnita és síita közösséget. A robbantás után elharapózó felekezetközi erőszak a polgárháború szélére sodorta az arab országot.

 

Az Iraki Iszlám Állam múlt héten közleményben tagadta, hogy az elfogott, s most videofelvételen is bemutatott személy a szervezet vezetője lenne. Mint írták, al-Bagdadi "jól van", azt a férfit pedig, aki a képeken szerepel, nem ismerik. A hónap elején Ray Odierno tábornok, az Irakban állomásozó amerikai haderő parancsnoka azt mondta, nem tudnak mit hozzáfűzni az ügyhöz, mert az iraki hatóságok egyelőre nem engedték, hogy amerikai illetékesek is kihallgassák a foglyot.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés