CoolPolitika.hu

Vallási zavargások Egyiptomban

2010  //  Jan  //  11  //  MTI

Vallási zavargások EgyiptombanVasárnap 42 személyt - 14 muzulmánt és 28 koptot - vettek őrizetbe a felső-egyiptomi vallási zavargásokban játszott szerepükért - jelentette be az egyiptomi rendőrség.

A zavargásokban szerdán felgyújtották a koptok 11 boltját és nyolc lakóházát. Még szombaton vádat emeltek az ellen a három ember ellen, akiket hat kopt lelövése után tartóztattak le a héten. Vasárnap Rómában XVI. Benedek pápa is elítélte aze gyiptomi eseményeket, megjegyezve, hogy a "keresztények ellen bizonyos országokban elkövetett erőszak sokak rosszallását váltja ki".

 

Kairóban szombaton több száz ember gyűlt össze, hogy tiltakozzon a vallási közösségek közötti erőszak, illetve a hatóságok fellépése ellen. A két közösség közötti viszályt néhány hónapja az váltotta ki, hogy egy kopt fiatalember állítólag megerőszakolt egy muszlim lányt. A koptok, azaz egyiptomi keresztények a mintegy 80 milliós ország lakosságának nagyjából tíz százalékát teszik ki. Immár húsz éve folyamatosan hátrányos megkülönböztetésre panaszkodnak.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés