CoolPolitika.hu

Válaszút elé érkezett Irán

2010  //  Jan  //  05  //  MTI

Válaszút elé érkezett IránIrán válaszút elé érkezett a közelmúltban elhunyt tekintélyes vallási vezető, Hoszein Ali Montazeri nagyajatolláh fia szerint.

A Der Spiegelnek adott és a hetilap internetes kiadásában előzetesen közölt interjúban Szaid Montazeri arra a veszélyre figyelmeztetett, hogy az ellenzék vezetőjét, Mir Huszein Muszavit merénylet fenyegeti. Az iráni rezsim által többször is nyíltan megfenyegetett Muszavi meggyilkolása katasztrofális következményekkel járna - vélte az ellenzék egyik szellemi vezéralakjának számító, december végén elhunyt nagyajatolláh fia.

 

Szaid Montazeri emlékeztetett arra, hogy az elmúlt héten egy ellenzéki megmozdulás során a kivezényelt biztonsági erők több tüntetőt megöltek, köztük Muszavi 20 éves unokaöccsét is. "A dolgok nem mehetnek így tovább" - jelentette ki a 47 éves, apjához hasonlóan az ellenzékhez közel álló Montazeri, utalva arra: a hatóságok által alkalmazott erőszakkal párhuzamosan a tüntetők is tovább radikalizálódhatnak. Ilyen körülmények között pedig minden fajta mérsékletre irányuló felhívás eleve kudarcra lesz ítélve - tette hozzá.

 

A 87 esztendő korában meghalt vallási vezető fia szerint Muszavi unokaöccsének meggyilkolása előre kitervelt merénylet volt. Úgy vélte, hogy Mir Hoszein Muszavit is merénylet vagy legalábbis őrizetbe vétel fenyegeti, unokaöccsének meggyilkolása ebből a szempontból egyfajta utolsó figyelmeztetést jelentett.    Szaid Montazeri szerint egyedül a hatóságok felelősek a számos halottat követelő tüntetések terjedéséért. Ugyanakkor annak a reménynek adott hangot, hogy a kormányon lévők végül józanságot tanúsítanak, és nem lesz vérfürdő. Az egyetlen kiutat csakis a kompromisszumok, illetve a nemzeti megbékélés jelentheti - fogalmazott a nagyajatolláh fia, hozzátéve: ellenkező esetben az események az iszlámon alapuló állam összeomlásához vezethetnek.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés