CoolPolitika.hu

Választások az 50 éves Elefántcsontparton

2010  //  Nov  //  01  //  COOLPOLITIKA

Választások az 50 éves ElefántcsontpartonÖtven éve, 1960. augusztus 6-án kiáltották ki Elefántcsontpart függetlenségét Franciaországtól. A független, köztársaság ideje alatti események után a lakosság nem igen hitt abban, hogy lesznek választások, ám most mégis erre kerül sor.

1999-ben leszerelt katonák puccsot hajtottak végre, az ezredfordulós választások sem zajlottak békében, zavargások törtek ki. Laurent Gbagbo-t lett az államfő, aki a tisztséget azóta is betölti. 2002-ben fegyveres felkelés tört ki, az előző elnök államcsínyt kísérlet meg, ám nem járt sikerrel. Az államfő és ellenzéke közötti helyzet továbbra sem javult, a mai napig az ENSZ békefenntartói biztosítják a területet. 2004-ben meghosszabbították Gbagbo elnöki terminusát.
 
A folyamatos fegyveres lázongások és összecsapások miatt lehetetlen volt megszervezni a választásokat, de mostanra a körülmények lehetővé tették ezt. A három jelölt között van Gbagbo is, valamint Konan Bédié veterán katona és Alassane Outtara magasrangú tosztségviselő.

(CoolPolitika)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés