CoolPolitika.hu

Václav Havel szobrot kapott

2011  //  Aug  //  05  //  MTI

Václav Havel szobrot kapottÉletnagyságú szobrot kapott Václav Havel, volt cseh köztársasági elnök és neves drámaíró kedvenc prágai kávéházában, a Sláviában.

A kőből készült szobrot Barbora Dausová, a pilseni képzőművészeti akadémia diákja készítette. Az alkotás egyelőre szeptember végéig marad a cseh nemzeti színház épületével szemben álló több mint százéves kávéházban, amely a cseh értelmiségiek egyik hagyományos prágai találkozóhelye. Dausová újságíróknak elmondta: elsősorban az irodalmár, s kevésbé a politikus Havelt próbálta megformálni alkotásával. A képzőművész Havelt mosolyogva a rá jellemző könnyű nyári nadrágban, rövid ujjú ingben, mellénnyel, s a vállán átdobott zakóval ábrázolja. Maga a szobor fehér, de a zakón idézetek olvashatók a drámaíró műveiből.

 

-Nagyon tisztelem Havelt, s a szoborral ezt akartam kifejezni - állítja Dausová. Hozzátette: fényképek alapján dolgozott, s a szobrot az exelnökkel előzetesen nem beszélte meg. A képzőművész azt szeretné, hogy a szobor tartósan a Sláviában maradhasson. Jana Skrivánková, az Art & Antiques képzőművészeti szakfolyóirat főszerkesztője azonban ezt nem tartja a legszerencsésebb megoldásnak. -Ha a Sláviában marad a szobor, az kissé giccsé silányítja az alkotást. Turistaattrakcióvá válik, amelynél mindenki fényképezkedni fog. Jobb lenne, ha köztérre kerülne - nyilatkozta Skrivánková. Ugyanakkor ő is azt mondta: Havel és a Slávia kávéház "összetartoznak".

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés