CoolPolitika.hu

Utoljára ült össze a leköszönő kormány

2012  //  Már  //  29  //  MTI

Utoljára ült össze a leköszönő kormányUtolsó alkalommal gyűlt össze szerdán a leköszönő szlovák kabinet a pozsonyi kormánypalotában.

Radicová szerint hivatali idejének több mint húsz hónapja során a kabinet sokszor került bonyolult helyzetbe. Kormánya legnagyobb sikerének az államadósság lefaragását, valamint azt tartja, hogy "átláthatóbb" és olcsóbb lett az államigazgatás. A leköszönő kormányfő szerint sikerült elindítani az igazságszolgáltatás reformját, és ennek köszönhetően az emberek Szlovákiában egy nyitottabb társadalom polgárainak érezhették magukat.

 

Iveta Radicová kabinetje 2010 júliusában állt össze, a jobboldali konzervatív Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS), a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS), valamint a Most-Híd szlovák-magyar párt koalíciókötésének eredményeképp. A Radicová-kabinet egyik legnagyobb próbatétele a legfőbb ügyész hónapokig húzódó megválasztása volt. Miután 2010 decemberében a legfőbb ügyész megválasztásakor néhány koalíciós képviselő az ellenzékkel együtt szavazott, nem sok híján szétesett a kormány.

 

Megmutatkozott a koalíció megosztottsága a nyelvtörvény és az állampolgársági törvény esetében is. Ígérete ellenére a kormány nem változtatta meg a szlovák állampolgársági törvénynek azt a részét, amelynek alapján máig elveszti szlovák állampolgárságát az, aki egy másik ország állampolgárságát felveszi. A kisebbségi nyelvhasználatról szóló jogszabály módosítására ugyan sor került, ám annak valós hozadékait több szlovákiai magyar civil szervezet is megkérdőjelezte.

 

A kormány 2011 őszén bukott meg azt követően, hogy a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) pártja augusztusban elutasította az úgynevezett euró-mentőöv jóváhagyását. A Radicová-kormány sorsát az pecsételte meg, hogy októberben az euró-mentőöv jóváhagyásáról szóló ismételt szavazást összekötötték a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással. A szavazáskor a 150 fős szlovák törvényhozásban a kabinetnek csak 55-en szavaztak bizalmat. Ettől kezdve Ivan Gasparovic államfő felügyeletével korlátozott jogkörű kormány irányítja az országot. A 2012. március 10-én tartott előre hozott parlamenti választásokat a Robert Fico vezette baloldali Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) nyerte. A parlament alakuló ülését április 4-re hívták össze, az új kormány ezt követően teheti le az esküt.A Radicová-kormány addig a hivatalában marad, ám - amennyiben nem történnek rendkívüli események - a kabinet tagjai már nem ülnek össze.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés