CoolPolitika.hu

Ultimátumot intézett a kormányfőhöz

2012  //  Ápr  //  04  //  MTI

Ultimátumot intézett a kormányfőhözUltimátumot intézett Petr Necas cseh miniszterelnökhöz a legkisebb kormánypárt, a Közügyek: ha a miniszterelnök április 26-ig nem teljesíti a Közügyek feltételeit, a párt miniszterei május elsejei hatállyal kivonulnak a kabinetből.

A Közügyek egyebek között azt követeli, hogy a felek dolgozzák át a koalíciós szerződést. A legkisebb kormánypárt vezetésének döntése reagálás arra a nemrégiben nyilvánosságra került hangfelvételre, amelyből állítólag az derül ki, hogy a két nagyobbik koalíciós párt - a Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a TOP 09 - támogatta a Közügyek vezetése elleni tavalyi belső puccsot. "Nem engedünk a zsarolásnak" - reagált a Közügyek döntésére Miroslav Kalousek, a TOP 09 alelnöke, pénzügyminiszter. Hozzátette: A TOP 09 a kialakult helyzetet megvitatja az ODS-sel. "Személyesen a helyzet legjobb megoldásának az előre hozott parlamenti választás kiírását tartanám" - mondta Kalousek újságíróknak.

 

Ha Necas teljesíti a Közügyek követeléseit, és változásokat hajt végre a kormány összetételében, a Közügyek "a további sikeres koalíciós együttműködés természetes és elkerülhetetlen feltételének" tartja, hogy az új összetételű kormány bizalmi szavazást kér a képviselőházban - magyarázta a Közügyek elnökségének és parlamenti frakciójának több mint hétórás ülése után elfogadott álláspontját Radek John pártelnök. "Ugyanakkor felszólítjuk a miniszterelnököt, hogy készítsen átfogó tervet a központi minisztériumok és hivatalok összevonására, hogy ezáltal közpénzeket takarítsunk meg. Követeljük a koalíciós szerződés felülvizsgálatát, és azon kulcsfontosságú feladatok újrafogalmazását, amelyeket eddig nem teljesítettek, illetve teljesítésüket állandóan elhalasztották" - idézte John a Közügyek további követeléseit. A Közügyek már tavaly tavasszal is követelte a koalíciós szerződés felülvizsgálatát, de a több hetes tárgyalások eredmény nélkül végződtek, s a párt a koalíció tagja maradt.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés