CoolPolitika.hu

Ukrajnának választania kell

2012  //  Sze  //  20  //  MTI

Ukrajnának választania kellUkrajnának választania kell aközött, hogy továbbra is az Európai Unióhoz kíván közeledni, vagy belép az orosz-fehérorosz-kazah vámunióba, a kettő ugyanis együtt nem lehetséges - jelentette ki csütörtökön Kijevben Bronislaw Komorowski lengyel államfő Viktor Janukovics ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatójukon.

A bebörtönzött volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko ügyével kapcsolatosan a lengyel elnök kifejtette: noha ez Ukrajna belügye, akadályt gördíthet Kijev és az Európai Unió társulási megállapodásának aláírása elé.    Viktor Janukovics az Ukrinform szerint kifejezte reményét, hogy Timosenko mihamarabb meggyógyul, és az ellene folyamatban lévő eljárás folytatódhat, illetve lezárulhat, s kiderül, bűnös-e. A hivatali visszaélésért már hét év börtönbüntetésre ítélt Timosenko ellen a harkivi bíróság kezdett új eljárást adócsalás és sikkasztás vádjával, amelyet Timosenko állítólag a 1990-es évek második felében az Ukrán Egyesített Energiarendszerek vezetőjeként követett el. Az ellenzéki politikus azonban még egyszer sem jelent meg a harkivi bírósági tárgyaláson rossz egészségi állapotára hivatkozva. Janukovics kitérő választ adott ugyanakkor arra a kérdésre, hogy kész-e elnöki kegyelemben részesíteni az ellenzéki politikust: mint mondta, az eljárások még nem zárultak le.

 

A két elnök találkozóján szóba kerültek az októberi ukrajnai parlamenti választások is. Komorowski kifejezte reményét, hogy a választásokat úgy fogják megtartani, hogy az lehetővé fogja majd tenni Ukrajna számára az Európához való közeledést, amelynek Varsó változatlanul a híve. Janukovics ígéretet tett arra, hogy a kijevi vezetés minden tőle telhetőt megtesz a választások tisztaságáért és átláthatóságáért. A lengyel elnök kétnapos látogatásra érkezett csütörtökön Ukrajnába. A Korreszpondent ukrán hírportál szerint pénteken ukrán ellenzéki vezetőkkel is találkozik.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés