CoolPolitika.hu

Nőtt a szegények száma Ukrajnában

2008  //  Dec  //  20  //  coolpolitika

Nőtt a szegények száma UkrajnábanJelentősen csökkent a lakosság fizetőképessége, megkétszereződött a szegények száma és erősen megfogyatkozott a középosztály Ukrajnában az év elejéhez képest egy csütörtökön nyilvánosságra hozott közvéleménykutatás adatai szerint.

A kijevi Szofija Szociológiai Kutatóközpont vizsgálata kiderítette, hogy a magukat a középosztályhoz soroló ukránok aránya a februárban mért 49,1 százalékról decemberre 33,2 százalékra csökkent, míg a magukat módosnak és gazdagnak valló megkérdezettek aránya tíz százalékról 6,2 százalékra fogyott a vizsgált időszakban - közölte az Ukrajinszka Pravda internetes ukrán hírportál.
  
A kutatás adatai szerint a középosztályból lecsúszottaknak köszönhetően a februárban jegyzett 30,9 százalékról 42,2 százalékra nőtt a kisjövedelmű válaszadók aránya, akiknek a bevételéből csak élelmiszerekre és olcsó árukra futja. Az adott időszakban megduplázódott, 9,2 százalékról 17 százalékra nőtt a legszükségesebb élelmiszerek megvásárlására is képtelen szegények aránya.
  
A megkérdezettek közel kétharmada (61,7 százalék) állította, hogy az eltelt fél év során valamennyire vagy jelentősen romlott a családjuk életszínvonala. A válaszadóknak kevesebb mint egyharmada (31,5 százalék) nyilatkozta azt, hogy gyakorlatilag nem változott családjuk életnívója, míg 2,9 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre. Anyagi gyarapodásról a vizsgálatba bevontak mindössze 3,9 százaléka számolt be.
  
Az ukránok zöme (59,5 százalék) borúlátó anyagi helyzetének jövőbeni alakulását illetően, így az elkövetkező fél évre annak romlását prognosztizálta, míg a megkérdezettek 22,8 százaléka nem számol változással ezen a téren, s csak 3,2 százalék reménykedik anyagi gyarapodásban, 14,5 százalék pedig nem tudott válaszolni.
  
A kutatóközpont a felmérést december 2. és 11. között végezte 2004 felnőtt megkérdezésével Ukrajna egész területén.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés