CoolPolitika.hu

Újra tiltakoznak a lengyel orvosok

2012  //  Júl  //  01  //  MTI

Újra tiltakoznak a lengyel orvosokLengyelország-szerte vasárnaptól újra tiltakoznak az orvosok, mert a betegbiztosítási pénztár (NFZ) júliustól kötelező szerződései alapján nem csak a gyógyszerárral kapcsolatos térítés mértékének a pontos meghatározása hárul rájuk, de adminisztrációs tévedések esetén komoly pénzügyi bírságokkal is számolhatnak.

Az egészségügyi minisztérium januártól hatályos új gyógyszertérítési rendeletében a térítés mértékének a meghatározására kötelezte az orvosokat és a legkisebb hibákért komoly pénzügyi szankciókat írt elő. A szakma válaszul az év elején tiltakozó akcióban egyesült és kikényszerítette a bírságok törlését a jogszabályból, amelyek azonban a július elsejétől kötelező térítési szerződésekben újra megjelentek. Becslések szerint ezeket a szerződéseket az orvosok több mint fele nem írta alá.

 

A legfelsőbb orvosi tanács (NRL) válaszul arra hívta fel az orvosokat, hogy a vasárnap kezdődött tiltakozó akció keretében csak teljes árú recepteket állítsanak ki. A lengyel PAP hírügynökség értesülései szerint az akcióban a legnagyobb orvosi szervezetek vesznek részt, így sok recepten újra megjelenhetnek a januári tiltakozás jelképévé vált "a térítés mértékéről az NFZ dönt" szövegű pecsétek, illetve más, a térítés igénybevételét ellehetetlenítő megoldások. Az egészségügyi minisztériumnak nem sikerült elejét venni a tiltakozásnak, pedig júniusban leváltotta a betegbiztosítási pénztár vezetőjét, aki a konfliktust módosított, de a bírságokat részben fenntartó szerződésekkel akarta megoldani. Az orvosok azonban nem értenek egyet a javaslatok egyes formai megoldásaival.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés