CoolPolitika.hu

Ujjlenyomatvétel önkéntes alapon

2012  //  Aug  //  15  //  MTI

Ujjlenyomatvétel önkéntes alaponEzentúl Oroszországban ujjlenyomatot vesznek minden állampolgártól, aki ebbe önként beleegyezik, amint erről a belügyminiszter szerdán megjelent utasítása rendelkezik.

Az orosz hivatalos közlönynek is minősülő Rosszijszkaja Gazetában, a kormány lapjában közölt utasítás nem csak az eljárást részletezi, hanem azt is, hol és mikor tehetnek panaszt az állampolgárok, ha elutasítanák a rendőrség kérését a daktiloszkópiai nyilvántartásba vételre vonatkozóan. Az orosz törvények szerint a bűnelkövetőktől minden esetben vesznek ujjnyomatot, de kötelező az ujjlenyomatadás a fegyveres testületekben szolgálók számára, még a magán biztonsági szolgálatoknál is. Hasonlóképpen leveszik a polgári repülésben dolgozó pilóták, a tengerészek, a folyami hajósok és a tűzoltók ujjnyomatát.

 

Az indok utóbbiaknál az, hogy ha például a katonák, vagy a veszélyes munkakörben dolgozók életüket veszítik, akkor azonosítani tudják holttestüket. A rendelkezést az első csecsen háború után vezették be Oroszországban, ugyanis a harcokban elesett számos orosz katona azonosítására nem volt lehetséges. Oroszországban a hatóságok több mint 40 millió ujjlenyomatot tárolnak. A pontos számot senki sem tudja, mivel nincs egységes adatbázis. Felmerült az is, hogy kötelezővé tegyék a daktiloszkópiai regisztrációt. Az ötlet legfőbb támogatója AlekszandrBasztrikin, az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság elnöke, aki szerint a bűnmegelőzés érdekében is fontos lenne meghozni ezt az intézkedést. Az ellenzők azonban attól tartanak, hogy azzal a hírhedt totális ellenőrzés korszaka térne vissza és rendőrállam jönne létre Oroszországban.

 

A Rosszijszkaja Gazeta kommentátora megjegyzi, hogy Nyugaton, így Európában is létezik az ilyen, önkéntes ujjlenyomatos nyilvántartásba vétel. Például az Egyesült Államokban, de Franciaországban és Németországban is.    Oroszországban az ujjlenyomatos regisztráció ingyenes, állami szolgáltatásnak minősül mostantól kezdve. Aki önként ad ujjlenyomatot, később kérheti annak megsemmisítését is.www.rg.ru/2012/08/15/daktil.html

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés