CoolPolitika.hu

Ujgurokat ítéltek el Kínában

2012  //  Aug  //  02  //  MTI

Ujgurokat ítéltek el KínábanHúsz embert ítélt szabadságvesztésre az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm terület három bírósága terrorizmussal és szeparatizmussal kapcsolatos vádak alapján.

Akszu (Aksu), Kasgár (Kashgar) és Urumcsi (Urumqi) városok bíróságának közelmúltbéli végzéseiről a hszincsiangi napilap és a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) című vezető pártlap is beszámolt csütörtökön. Öt ügy összesen húsz vádlottját ítélték el, a legsúlyosabb büntetés 15 év szabadságvesztés volt. Az elítéltek terrorista csoportokat szerveztek, vezettek, illetve részt vettek bennük, továbbá szélsőséges vallási nézeteket vallottak, "szent háborút" hirdettek - áll a bírósági indoklásban. Csak öt elítélt nevét említették meg a tudósításokban. Valamennyien a térség muszlim vallású, ujgur őslakosságához tartoznak. Négyüket robbanószerek illegális elkészítésében, tesztelésében is bűnösnek találták.

 

Hszincsiangban hivatalos adatok szerint a lakosságnak majdnem fele ujgur, de vannak olyan városok, települések, amelyek lakosságát szinte teljes egészében ez a népcsoport alkotja. A térségben nem ritkák az erőszakos akciók, etnikai összetűzések. Legutóbb június végén egy utasszállító repülőgép eltérítésének kísérletéről érkezett hír, korábban néhány alkalommal a helyi rendőrségre támadtak ujgurok, de több utcai járókelőket ért késeléses támadásról is beszámolt a sajtó. Az utóbbi idők legsúlyosabb - közel 200 halálos áldozattal járó - zavargása 2009 júliusában történt, amikor Urumcsiban (Urumqi) a han kínai lakosságra támadtak ujgurok. A városban rombolásukkal, gyújtogatással jelentős károkat okoztak.    Peking és a hszincsiangi vezetés nem hagy kétséget afelől, hogy adott esetben a legkeményebb eszközökkel lép fel az általa terrorcselekményeknek tartott akciók ellen.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés