CoolPolitika.hu

Újgenerációs euróbankjegyek

2012  //  Nov  //  05  //  MTI

Újgenerációs euróbankjegyekAz euróbankjegyek új generációjának bevezetésére készül az Európai Központi Bank (EKB).

Hétfői német sajtójelentések szerint a frankfurti intézmény várhatóan csütörtökön jelenti be, hogy 2013-tól fokozatosan bevezetik az euróbankjegyek második generációját. Elsőként az 5 eurós címlet jelenik meg, majd a 10, a 20, az 50, a 100, a 200, és végül az 500 eurós bankó is megújul. A régi és új bankjegyeket párhuzamosan használják, a régieket fokozatosan vonják ki a forgalomból. A folyamat várhatóan több évig tart. A 2002-ben megjelent első sorozathoz képest nem változik a bankjegyek mérete és színe, és a grafikai elemek továbbra is az európai történelem különböző korszakainak építészeti stílusait idézik; az előoldalon megmaradnak az európai nyitottságot kifejező kapubejáratok és ablakok, a hátoldalon pedig a hidak, amelyek a kontinens népei, illetve az Európa és a világ többi része közötti kapcsolatokat jelképezik.

 

Továbbfejlesztik ugyanakkor a biztonsági megoldásokat. Egyelőre titok, hogy pontosan milyen változtatásokat hajtanak végre. Az viszont tudott, hogy eredetileg 2010-re tervezték az új biztonsági elemekkel ellátott euróbankjegyek bevezetését. A hamisítók dolgát jelenleg vízjel, hologram és különleges papír alkalmazásával igyekeznek megnehezíteni egyebek mellett.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés