CoolPolitika.hu

Újabb rekordot döntött a japán matematikus

2011  //  Okt  //  20  //  MTI

Újabb rekordot döntött a japán matematikusSaját Guinness-rekordját döntötte meg az a japán matematikus, aki immár 10 billió tizedesig pontosította a kör kerületének és átmérőjének hányadosát.

Az 56 éves Kondo Sigeru korábbi rekordját - az 5 billió tizedest - múlt év augusztusában állította fel, és ez év januárban ismerte el a Guinness-rekordok szerkesztősége. Kondo, aki rendszermérnökként dolgozik egy élelmiszeripari cégnél a Japán északi részén fekvő Nagano prefektúrában, saját építésű - 48 terabyte-os meghajtóval bíró - számítógépével számoltatta ki ennyire pontosan a törtet. Még tavaly októberben hozzálátott a további pontosításhoz, és vasárnap fejezte be a műveletet.

 

Kondót már főiskolás kora óta érdekli a pi értékének meghatározása. A mostani maratoni számolás zúgolódást okozott családjában, mert a szobában, ahol számítógépe dolgozott, állandóan 40 fok körüli volt a hőmérséklet.    -A kimosott ruhát ugyan rögtön megtudtuk szárítani, ám a villanyszámlánk 30 ezer jen (82 ezer forint) volt havonta - idézte feleségét a The Daily Telegraph brit napilap.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés