CoolPolitika.hu

Újabb hídvita

2011  //  Aug  //  24  //  MTI

Újabb hídvitaÚjabb hídvita robbant ki Velencében: a város vezetése a Canal Grande csatornáján az Akadémia fából készült hídját akarja modernebbre cserélni. Városvédők és építészek azonban feleslegesnek és károsnak tartják a 2008-ban felavatott másik új híd botrányára emlékeztetve.

Az 1993-ban ideiglenesen fából emelt Akadémia-hídját akarják acél-alumínium-titán változatra korszerűsíteni. A Giovanna Mar tervezte, hatmillió eurót érő hidat egy olasz tervező iroda ajánlotta fel ingyenes ajándékként Velencének. Velence önkormányzata és műemlékvédelmi hatósága igent mondott, városvédők és az építész-szakma ellenzi a projektet. A végső szót szeptemberben a római kulturális tárca mondja ki.  -Elszalaszthatatlan alkalom - fogalmazott Alessandro Maggioni, a velencei önkormányzat közmunkáért felelős illetékese. Szükségszerűnek nevezte az Akadémia-hídjának modernizálását hangsúlyozva, hogy a faszerkezet karbantartása hatalmas kiadást jelent a város számára.

 

A velencei városvédők viszont attól tartanak, hogy az ajándékba kapott híd mégsem lesz teljesen ingyenes. Reklámfelületnek kell majd odaadni, és fehérneműreklám fog lógni az árkádokon. Ez lesz az ára a szponzorálásnak - panaszolták az újságoknak. Az építészek a Santiago Calatrava spanyol sztárépítész üveghídjára emlékeztettek. Tíz év építkezés után 2008-ban titokban, éjszaka avatták fel a hidat, mert a velenceiek csúnyának tartották és tiltakoztak ellene. A szintén ajándéknak indult híd végül tizenötmillió eurójába került a városnak. Azóta az is kiderült, hogy Calatrava modern hídja túl nehéz: süllyeszti az alatta levő szigeteket. Az építészek azt is sérelmezték, hogy Velence nem írt ki pályázatot az Akadémia-hídjának felújítására.

 (MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés