CoolPolitika.hu

Újabb diplomáciai összecsapások

2012  //  Aug  //  16  //  MTI

Újabb diplomáciai összecsapásokHongkong kormányzója hivatalába kérette a japán diplomáciai képviselet helyi vezetőjét, míg Pekingben a japán nagykövetet rendelték a külügyminisztériumba tiltakozásul, amiért a japán parti őrség őrizetbe vette azokat a kínai aktivistákat, akik szerdán partra szálltak a vitatott hovatartozású, de japán közigazgatás alatt álló kelet-kínai tengeri szigetek egyikén.

A kínai állami Hszinhua hírügynökség csütörtökön arról is beszámolt, hogy a "Japán területére történt illegális belépés" címén őrizetbe vett öt kínai aktivistát megbilincselve vitték Okinava prefektúra székhelyére, Nahába. Az érintettek eddigi kihallgatásuk során visszautasították a gyanúsítást, mondván: "a Tiaojü- (Diaoyu) szigetek Kína területéhez tartoznak". Sajtójelentések szerint 14-en érkeztek egy hongkongi halászhajóval a japánok által Szenkakunak nevezett szigetekhez szerdán, a Japán kapituláció 67. évfordulóján, hogy demonstrációjukkal kifejezzék a szigetek Kínához tartozását. Hajójukat csaknem tucatnyi japán őrhajó kísérte, s egy alkalommal két oldalról is ütköztek vele, miközben vízágyúval támadták.

 

Tokióban Kína nagykövetét rendelték a külügyminisztériumba,  Pekingben pedig Fu Jing (Fu Ying) külügyminiszter-helyettes a japán nagykövetet. Fu egyúttal telefonon beszélt japán kollégájával is, s megerősítette Kína szuverenitását a szigetek és a hozzájuk kapcsolódó vízterületek felett. Leung Csun-jing (Leung Chun-ying), Hongkong kormányzója hivatalába kérette a hongkongi japán főkonzult a 14 hongkongi, makaói és szárazföldi kínai tiltakozó elfogása miatt. Leung hangsúlyozta, hogy "a szigetek ősidők óta Kína területének részét képezik", és felszólította Tokiót, hogy engedje szabadon az aktivistákat, s "tartózkodjon a hongkongiak és más kínai állampolgárok életének, illetve vagyonának veszélyeztetésétől". Noda Josihiko japán kormányfő ugyanakkor szigorú eljárást ígért a letartóztatottak ügyében.

 

2010-ben mindkét országban nacionalista hullámokat vert és nagy visszhangot váltott ki, amikor egy, a térségben halászó kínai hajóval ütközött az azt üldöző japán parti őrség hajója, majd a kínai kapitányt 18 napig fogva tartották.    Kínai részről utoljára 2004-ben sikerült aktivistáknak a szigeteken partra szállniuk, míg japán részről ez többször - az utóbbi időben is - előfordult. Tokió, épp a kérdés érzékeny volta miatt, engedélyhez köti a lakatlan szigetek felkeresését. A Global Times című angol nyelvű kínai napilap csütörtöki kommentárjában arra figyelmezteti a kínai vezetést, hogy ne tegyen semmiféle engedményt az ügyben. "A kínai közvélemény kíváncsi arra, hogy a Tiaojü-szigetek, Kína területének része, miért van japán megszállás alatt és a kínai Népi Felszabadító Hadsereg miért nem küld hadihajókat az aktivisták kíséretére" - teszi fel a kérdést a cikkíró, megjegyezve, hogy "egyesek" szerint mindez a kínai kormány gyengeségének jele. Hozzáteszi, ugyanakkor világosan kell látni, hogy Kína nem tudja most visszaszerezni a szigeteket, mert az kiterjedt háborúhoz vezetne, ami ellentétes az ország érdekeivel.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés