CoolPolitika.hu

Új miniszterelnököt neveztek ki Peruban

2009  //  Júl  //  13  //  MTI

Új miniszterelnököt neveztek ki PerubanEngedve az ellenzék nyomásának új miniszterelnököt nevezett ki Alan García perui elnök a szombaton bejelentett kormánybeli személycserék keretében.

Az államfő Javier Velásquez parlamenti elnököt nevezte ki miniszterelnöknek. A politikus az államfő vezette Amerikai Népi Forradalmi Szövetség pártnak a tagja, és Yehude Simont váltja fel a miniszterelnöki székben. A perui ellenzék erélyesen követelte a személycseréket a kormányban azóta, hogy június elején az Amazonas medencéjében súlyos összecsapások törték ki a rendőrség és az őslakos indiánok között, akik tiltakoztak az ellen, hogy olaj-, illetvegázkitermelés történjen az Amazonas vidékén.

 

A kormány szerint az összetűzésekben 23 rendőr és 10 civil vesztette életét, egy rendőrnek pedig nyoma veszett. Az erőszakcselekmények hatására a perui kongresszus visszavonta az indiánok tiltakozását kiváltó rendeleteket.    Alan García menesztette szombaton a védelmi, az igazságügyi, a belügyi és a mezőgazdasági tárca vezetőjét, miután a tüntetők részben őket okolták amiatt, hogy nem akadályozták meg az emberéleteket követelő zavargásokat. Megtarthatja tisztségét a befektetők körében népszerű Luís Carranza pénzügyminiszter, aki 3,2 milliárd dolláros gazdaságélénkítő program megvalósításán fáradozik.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés