CoolPolitika.hu

Új-Zéland választ

2008  //  Nov  //  08  //  coolpolitika

Új-Zéland választParlamenti választásokat rendeznek szombaton Új-Zélandon. A pártok főleg a környezetvédelem területén versengenek a szavazatokért.

Csaknem 2,9 millió jegyzékbe vett választót várnak a 2600 szavazóhelyiségbe a hetven körzetben. Százhuszonhárom képviselői hely sorsáról kell dönteniük. A korábbi években a választási részvétel aránya 80 százalék körüli volt.

Részben a választási rendszer bonyolultsága miatt az elmúlt 12 évben egyik pártnak sem sikerül megszereznie a parlamenti többséget jelentő 61 képviselői helyet. A nagyobb pártoknak ezért kisebbekkel koalíciót kellett alakítaniuk.

Új-Zélandon a gazdaság az idén recesszióba csúszott, ami kihat a mezőgazdasági exportra, a kiskereskedelemre, valamint az ingatlanpiacra is. Növekszik a munkanélküliség. A globális gazdasági válság tovább súlyosbítja ezeket a gondokat, mindkét nagy párt - az ellenzéki konzervatív Új-zélandi Nemzeti Párt és a kormányzó Munkáspárt - is visszafogta magát adócsökkentési tervében. Talán emiatt is inkább a környezetvédelem területén versengenek a szavazatokért. A széndioxid-kvótákkal kapcsolatos kereskedelem jövő áprilisban indul, de az ellenzék azt ígérte: változtat annak keretein, hogy csökkentse hatását a gazdaságra. A Munkáspárt szeretné elérni, hogy 2012-től a közlekedésben használt üzemanyagok 4,5 százaléka bio-üzemanyag legyen.

Külpolitikai téren mindkét párt azt ígérte, hogy fenntartja a régóta érvényben lévő, a nukleáris fegyverek tilalmára vonatkozó törvényt. Hasonló az egyetértés abban, hogy Afganisztánban maradjanak az ország katonái, miközben Irakba nem küldenének egységeket. Nem változtatnának korábban kialakult kapcsolatrendszerükön Ázsiával, az Egyesült Államokkal és közeli szomszédjukkal, Ausztráliával.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés