CoolPolitika.hu

Új utakat keres az EU

2011  //  Nov  //  18  //  MTI

Új utakat keres az EUÁtfogó egészségügyi és kutatási programot indít az Európai Unió, hogy tagállamaiban hatékonyabb lehessen a fellépés a gyógyszereknek ellenálló baktériumokkal szemben, amelyek fertőzés útján évente 25 ezer beteg halálát idézik elő, továbbá 1,5 milliárd euró pluszköltséget és kárt is okoznak.

Az Európai Bizottság csütörtökön Brüsszelben kiadott közleménye emlékeztet arra, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss adatai szerint a legújabb antibiotikumokkal szembeni ellenállás egyre nő az unióban. Az olyan kórokozókkal szembeni ellenállás, amelyek a kórházakban gyakran tüdőgyulladáshoz vagy húgyúti fertőzéshez vezetnek, már több országban súlyos problémát jelent.

 

John Dalli egészségügyi, valamint Máire Geoghegan-Quinn kutatási biztos bejelentése alapján tizenkét új intézkedéssel próbálnak javítani a helyzeten. Ezek között szerepel új, hatékony antimikrobás szerek vagy alternatív kezelési módok kifejlesztése, a már használt és új gyógyszerek ellenőrzésének javítása, a kórházakban alkalmazott fertőzésmegelőzés erősítése. Geoghegan-Quinn úgy fogalmazott: "Ha fel akarjuk venni a versenyt a gyógyszerekkel szemben ellenálló baktériumokkal és más kórokozókkal, kulcsfontosságú, hogy kifejlesszük az antibiotikumok új generációját... A kutatásba és innovációba való beruházás jelenti a betegek ellátásának a legjobb módját."

 

Az antibiotikumok elengedhetetlen eszközök az orvostudományban, ám az utóbbi időszakban a baktériumok ellenállóvá váltak egy részükkel szemben. Az ellenállás kórházi fertőzések, légúti fertőzések, agyhártyagyulladás, hasmenéses megbetegedések és nemi úton terjedő fertőzések formájában mutatkozik meg. A 90-es években ezt már a közegészségügyet fenyegető komoly veszélyként ismerték el, és azóta az EU is több kezdeményezést indított ellene.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés