CoolPolitika.hu

Új szabályok kínai a büntető eljárásban

2012  //  Ápr  //  03  //  MTI

Új szabályok kínai a büntető eljárásbanImmár tilos a testi erőszak és a fenyegetés is az őrizetbe vettekkel szemben Kínában - derül ki a fogva tartási központok működtetésére vonatkozó új szabályok érvénybe léptetésének alkalmából közölt hétfői médiajelentésekből.

A rendelkezéseknek megfelelően a fogva tartási központokban a kihallgató nyomozóknak tilos fenyegetni, sértegetni, kínozni, bármi nemű fizikai erőt alkalmazni a gyanúsítottakkal szemben. Nem megengedett a kényszermunka, a kábítószerfüggőket pedig rehabilitációs kezelésben kell részesíteni. A központoknak kötelességük a fogvatartott figyelmét felhívni a jogaira, a betartandó szabályokra és hozzátartozóit is rendszeresen tájékoztatni.

 

A szabályok előírják a központoknak, hogy az őrizetbe vetteknek fizikai és kulturális tevékenységre kell lehetőséget biztosítani, s napirendjükbe legkevesebb két órán át szabadtéri elfoglaltságot kell beiktatni. A kínai törvényhozás márciusi ülésszakán ismertetett törvénymódosítás tartalmazta első ízben azt, hogy a kényszerrel, erőszakkal vagy fenyegetéssel elért vallomások nem vehetők figyelembe a bírósági tárgyalásokon. A jogszerű eljárás érdekében előírják, hogy gyanúsítottakat külön e célra kialakított létesítményekbe kell vinni, ahol kihallgatásukról hang- vagy videofelvételt kell készíteni.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés