CoolPolitika.hu

Üdvözölte a német kormány a lengyel választás eredményét

2010  //  Júl  //  06  //  MTI

Üdvözölte a német kormány a lengyel választás eredményétA német kormány üdvözölte és erős Európa-barát jelzésként értékelte a lengyel liberális Polgári Platform jelöltje, Bronislaw Komorowski elnökválasztási győzelmét.

Guido Westerwelle külügyminiszter hétfői állásfoglalásában úgy vélekedett, hogy Komorowski győzelme hozzájárulhat a lengyel-német kapcsolatok további erősödéséhez, illetve a Németországot, Franciaországot és Lengyelországot magában foglaló úgynevezett weimari háromszög keretein belüli, az eddiginél is szorosabb együttműködéshez. A német diplomácia óvakodott attól, hogy állást foglaljon Bronislaw Komorowski és a konzervatív Jaroslaw Kaczynski elnökválasztási párharcában. Kormányforrások, illetve a sajtókommentárok ugyanakkor kevés kétséget hagytak efelől, hogy Berlinben a Polgári Platform jelöltjének szurkoltak.

 

Az idézett források ezzel összefüggésben emlékeztetettek arra, hogy annak idején nem volt könnyű az együttműködés a Kaczynski-testvérekkel, különösen a repülőgép-szerencsétlenség áldozatául esett Lech Kaczynski volt államfővel. A tragikus körülmények között elhunyt, korábbi elnök annak idején igyekezett megtorpedózni a szükséges európai uniós reformokat, és a Lisszaboni Szerződés egyik fő ellenzőjének számított - emlékeztettek a források, utalva arra is, hogy Lech Kaczynski elnöksége, illetve Jaroslaw Kaczynski miniszterelnöksége idején a német-lengyel kapcsolatok is feszültebbek voltak.

 

A helyzet ugyanakkor alapvetően megváltozott akkor, amikor a Polgári Platform jelöltje, Donald Tusk lett Lengyelország kormányfője. Azóta a kétoldalú kapcsolatokban erőteljes javulás következett be - írták a hétfői német lapok, és azt a meggyőződést fejezték ki, hogy a Komorowski-Tusk tandem most egy irányba, mégpedig erőteljes európai irányba kormányozza Lengyelországot. Minderre közvetve Westerwelle külügyminiszter is utalt, azt a reményt fogalmazva meg, hogy Bronislaw Komorovskival, Donald Tuskkal és Radoslaw Sikorski külügyminiszterrel a lengyel-német partnerség tovább erősödhet.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés