CoolPolitika.hu

Uborkaháború

2011  //  Máj  //  28  //  MTI

UborkaháborúKülönös "uborkaháború" tört ki a német és a spanyol hatóságok között az immár négy halálos áldozatot követelő németországi hasmenésjárvány kapcsán.

A német egészségügyi illetékesek ugyanis változatlanul azt állítják, hogy a Spanyolországból importált uborka okozza a május közepén kitört, véres hasmenéssel járó, veszélyes járványt, a spanyol termelők azonban kategorikusan visszautasítják ezt. A madridi hivatalos hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak, csupán azt hangoztatták, hogy a német vádak kapcsán vizsgálatot indítottak.

 

A hamburgi higiéniai intézet csütörtökön jelentette be, hogy az EHEC-bélbaktérium kiváltotta járvány kórokozóját találták meg a Spanyolországból importált salátauborkán. A hamburgi jelentésben foglaltakat magáévá tette a Robert Koch országos járványügyi intézet is, ugyanakkor nem zárta ki, hogy a járványt okozó baktériumot más élelmiszerek is tartalmazzák. Az intézet ezért nem fújta le az észak-németországi uborka, paradicsom és saláta fogyasztására vonatkozóan korábban kiadott figyelmeztetést.

 

Pénteki értesülések szerint a gyanúba került "vétkes" uborka Málaga tartományból származik. A málagai termelők szövetsége viszont cáfolta, hogy baktériummal fertőzött uborkát exportáltak volna Németországba. A szövetség képviselője azt hangoztatta, hogy uborkát más országokba is exportáltak, és hasonló panasz sehonnan nem érkezett. A spanyol termelők állítása szerint a szállítmány út közben vagy már Németországban - éppenséggel a hamburgi piacokon - fertőződhetett meg.

 

Mindenesetre a spanyol uborka árusítását szinte valamennyi német élelmiszer áruházlánc azonnal beszüntette, de a német vásárlók hasonlóan bizalmatlanok saját uborkájukkal, illetve a salátával, valamint a paradicsommal szemben is. A pénteki lapok szerint a zöldségek számos vendéglőben, kantinban, iskolában és  óvodában, valamint több kórházban lekerültek az étlapról.    A német gazdák szövetsége pénteken követelte, hogy az importált élelmiszereket az eddiginél szigorúbb ellenőrzésnek vessék alá.

 

Értesülések szerint a hasmenésjárvány már más országokra is átterjedt: Svédországból, Nagy-Britanniából és Hollandiából jelentettek megbetegedéseket. A baktériumot azonban minden valószínűség szerint Németország "exportálta", a fertőzöttek ugyanis szinte kizárólag Németországban járt turisták voltak.(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés