CoolPolitika.hu

Tűz ütött ki egy atomerőműben

2012  //  Ápr  //  06  //  MTI

Tűz ütött ki egy atomerőműbenTűz ütött ki egy franciaországi atomerőműben csütörtökön - jelentette be a francia állami áramszolgáltató cég, az EDF, amely "nem súlyosnak" minősítette az incidenst.

A cég hivatalos közleménye szerint a tüzet - amely a normandiai Penly erőmű második blokkjában 12 óra után keletkezett - nem sokkal később sikerült eloltani. A beszámoló szerint a tűz, illetve a kiszivárgó füst következtében azonnal működésbe lépett a riasztórendszer, amely automatikusan leállította a reaktort. A hivatalos közlemény szerint személyi sérülés nem történt, a "berendezések biztonságban vannak" és "semmilyen környezetvédelmi következménye" nincs az incidensnek. Az EDF utóbb azt közölte, hogy két helyen ütött ki tűz, amelynek következtében a riasztórendszer 12h20-kor lépett működésbe. A helyszínre 25 gépjárművel kivonult hatvan tűzoltónak az erőmű saját tűzoltó részlegével közösen 13h15-re sikerült eloltania a 2-es reaktor épületében felcsapó lángokat.    Az első vizsgálatok szerint az egyik szivattyúból kiszivárgott éghető olaj okozhatta az incidenst.

 

Philippe Druelle, az EDF nukleáris energiatermelésért felelős igazgatóhelyettese a France Info hírrádióban elmondta: a 10 centiméter átmérőjű olajfoltból feltörő lángnyelveket egyetlen poroltóval oltották el, majd a tűzoltók meggyőződtek arról, hogy a blokkban más helyen nem ütött ki tűz. Amint lehűltek a berendezések, az EDF szakértői megvizsgálják, hogy mi okozhatta a szivattyú szivárgását, elvégzik a szükséges javításokat, majd újraindulhat az áramtermelés - tette hozzá. A francia nukleáris biztonsági hatóságot (ASN), a helyi prefektúrát és az úgynevezett tájékoztatási helyi bizottságot (CLI) azonnal értesítette az erőmű a tűzről. Evangelia Petit, az ASN szóvivője azt közölte, hogy az egyik szivattyú leállása miatt állt le automatikusan a reaktor. A tűzoltók ezt követően behatoltak a reaktor épületébe, hogy megnézzék, mi történt, és kisebb, égő olajfoltokat láttak, amelyeket azonnal eloltottak. Azt is jelezte, hogy az ASN pénteken ellenőrzést tart a helyszínen. Megerősítette, hogy a tüzet nagyon gyorsan sikerült eloltani, miután a reaktor valamivel 12 óra után automatikusan leállt. A Dieppe városától 15 kilométerre, a La Manche-csatorna partján található Penly erőműben két reaktor működik 1990 óta.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés