CoolPolitika.hu

Tüntetéseket jelentettek be a szlovákiai szélsőségesek

2009  //  Aug  //  14  //  MTI

Tüntetéseket jelentettek be a szlovákiai szélsőségesekÚjabb utcai tüntetéseket szerveznek az állítólagos roma erőszak, illetve általában a társadalomban megnyilvánuló erőszak ellen a szlovákiai szélsőséges, nacionalista szervezetek.

Az Új Szabad Szlovákia (Nové slobodné Slovensko - NSS) pénteken Eperjesen tart békés tiltakozó felvonulást "az erőszak különböző formái ellen" - közölte Radovan Novotny, a szervezet egyik vezetője. A rendezvényt hivatalosan bejelentették, s a kelet-szlovákiai város polgármestere annak lebonyolítását már meg is vitatta Novotnyval, valamint a rendőrséggel.

 

-Eperjesnek érdeke, hogy a megmozdulás békés legyen, illetve hogy az idegengyűlölet és a szélsőségesség semmilyen formája ne jelenjen meg a városban - közölte a megbeszélések után Katarína Pirohová, a városi hivatal szóvivője. Az Új Szabad Szlovákia hívei az eperjesi buszmegállónál találkoznának, és a városközpontban lévő Záborský Színház épületéig akarnak menetelni. A szervezők más szélsőséges és nacionalista szervezetet is felszólítottak a részvételre.

 

Novotny kérdésre válaszolva nem akart véleményt mondani a Slovenská Pospolitost (Szlovák Testvériség) szervezetről, amelynek az állítólagos roma terror elleni tüntetését múlt szombaton Szentmihályfalván a rendőrség erőszakkal oszlatta szét. Ezzel kapcsolatban újságíróknak mindössze annyit mondott, hogy a rendőri beavatkozás szakszerűtlen volt. A Szlovák Testvériség honlapján bejelentette, hogy az állítólagos roma terror elleni következő akcióját augusztus 22-én a kelet-szlovákiai Korompán tartja meg.

 

A sokak által szélsőségesnek tartott szervezet ezúttal Csehország, Magyarország és Lengyelország állampolgárait is felszólította, hogy vegyenek részt az akción. A korompai hatóságok azt állítják, hogy egyelőre nem kaptak értesítést a rendezvényről.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés