CoolPolitika.hu

Túl sok külföldi dolgozik az országban

2011  //  Máj  //  09  //  MTI

Túl sok külföldi dolgozik az országbanNagyon felemás a csehek hozzáállása az országban dolgozó mintegy félmillió külföldi munkavállalóhoz.

A STEM prágai közvélemény-kutató intézet tavaszi országos felmérésben a megkérdezettek háromnegyede szerint jelenleg túlságosan is sok külföldi állampolgár dolgozik Csehországban, s a csehek 70 százaléka úgy látja, hogy a külföldiek elveszik a hazaiak munkáját, munkahelyeit. Ennek ellenére az emberek 43 százaléka azt gondolja, hogy  külföldiek nélkül viszont a cseh gazdaság bizonyos ágazatai nem működnének, mert a hazaiak bizonyos munkákat már nem hajlandóak végezni.

 

A hivatalos kimutatás szerint jelenleg mintegy 425 ezer idegen állampolgár dolgozik hatósági engedéllyel Csehországban. S becslések szerint több tízezer azok száma, akik engedély nélkül élnek és dolgoznak az országban. A legnagyobb számú idegen munkavállalót az ukránok jelentik, 120 ezren, a második helyen a szlovákok vannak 80 ezerrel. A vietnámiak száma 60 ezer, míg az oroszoké 35 ezer. Az utóbbi években gyorsan emelkedik a román és a bolgár vendégmunkások száma is.

 

A külföldiek általában a szakképzettség nélküli munkahelyeket foglalják el - nagyon sokan dolgoznak például az építőiparban vagy a szupermarketekben, illetve a mezőgazdaságban, ahol a csehek a mai feltételek mellett nem nagyon hajlandóak dolgozni. A felmérés eredményének részletesebb elemzése azt mutatja, hogy a külföldiek alkalmazását a cseh lakosság mintegy 40 százaléka ellenzi határozottan.

 

A megkérdezettek mindössze kilenc százaléka gondolja úgy, hogy az idegen munkaerő alkalmazása segíti a cseh gazdaságot - állítja a STEM.    Általános megállapítás, hogy a képzettebb rétegek körében nagyobb a külföldi munkások támogatottsága, mint az alacsony képzettségűek körében. A STEM szerint ez annak eredménye, hogy az idegenek éppen a kevésbé képzett csehek számára jelentenek nem kívánt konkurenciát.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés