CoolPolitika.hu

Tőzegtüzek tombolnak Moszkva környékén

2011  //  Júl  //  07  //  MTI

Tőzegtüzek tombolnak Moszkva környékénÚjra erdőtüzek dúlnak Oroszországban, a hét végén sok helyen kigyulladt az erdő, illetve a lecsapolt mocsarak tőzege Moszkva környékén is.

Oroszországban a rendkívüli helyzetek minisztériumának keddi közlése szerint összesen több mint 1500 hektáron 95 erdő- és tőzegtűz égett, köztük négy nagy. Számos természetvédelmi területen is tüzek pusztítanak. A hét végén harmadával nőtt a természetes tüzek száma, ezt mintegy 30 százalékban a viharok okozták, további több mint 36 százalékban az emberek okoztak tüzet. A Kommerszant című lap keddi közlése szerint Moszkva megyében főleg Satura és Gusz Hrusztalnij városok körül égnek a lecsapolt mocsarak, állítólag mindkét várost belepte a szmog, és a lap a meteorológiai előrejelzésekre hivatkozva azt jósolta, hogy az égett szag már kedden érezhető lesz a fővárosban is.

 

A tüzek körül valóságos információs háború folyik: a környezetvédők félreverik a harangokat, a rendkívüli helyzetek minisztériuma a tárgyilagos, számszerű jelentéseken kívül mindent cáfol. Gusz Hrusztalnijról például délután közölte, hogy felhőszakadás van, és szó sincs szmogról. A minisztérium szerint máshol sincs füst Moszkva megyében, és az égett szag egyáltalán nem lesz érezhető a fővárosban.

 

A Greenpeace környezetvédő szervezet orosz részlege szerint mindez azzal függ össze, hogy a minisztérium nem akarja beismerni: nem készült fel megfelelően a tüzekre, noha különböző forrásokból több milliárd rubelt különítettek el erre a célra, s csak a Moszkva körüli lecsapolt mocsarak elárasztására több százmillió rubelt, tűzoltó technika beszerzésére félmilliárdot irányoztak elő.

 

A Greenpeace az államfőhöz fordult, hogy hirdessék ki a rendkívüli helyzetet a Moszkva körüli tőzegtüzek környékén. A BBC szerint már hétfőn is égett szag érződött Moszkva keleti részén. A meteorológiai szolgálat azzal nyugtatgatta a moszkvaiakat, hogy a következő néhány napban esőzések lesznek, és erős szél fúj majd, s ez nem engedi a füstöt a városba.

 

Tavaly Moszkvában a hosszú és nagyon forró aszály különösen sok tüzet okozott, volt nap, hogy több száz helyen gyulladt ki az erdő és a tőzeg, és több nagyvárost, köztük Moszkvát hetekre sűrű szmog takarta be. Összesen 53 ember vesztette életét, 2500 ház égett le, 127 település semmisült meg részben, vagy egészben. A tüzek oltásán 166 ezer ember dolgozott. Becslések szerint 2,3 millió hektár erdő égett le, a kár mintegy 500 milliárd forintnak megfelelő összeget tett ki.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés