CoolPolitika.hu

Továbbra is vita van Oroszországgal

2012  //  Ápr  //  27  //  MTI

Továbbra is vita van OroszországgalTovábbra is vita van Oroszországgal a rakétavédelem ügyében - állapították meg a NATO-országok vezérkari főnökeinek brüsszeli tanácskozásán, amelynek egy részén meghívottként részt vett a grúz, az ukrán és az orosz vezérkari főnök is.

 Kedden az EU-országok, szerdán és csütörtökön pedig a NATO-országok vezérkari főnökei üléseztek, a május 20-án és 21-én tartandó chicagói NATO-csúcstalálkozóra való felkészülés jegyében. Mindkét eseményen Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke vezette a magyar küldöttséget. A NATO-megbeszélésen a Honvédelmi Minisztérium által kiadott közlemény szerint szó volt a legfontosabb műveleti kérdésekről. Megvitatták a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő, az ISAF jövőbeni helyzetét és feladatait. A nemzetközi haderőt 2014 végéig kivonják a közép-ázsiai országból. A NATO ugyanakkor világossá tette, hogy a kivonás után sem hagyja magára Afganisztánt, támogatást fog nyújtani az afgán biztonsági erők hatékonyságának fenntartásához.

 

A vezérkari főnökök műveleti tájékoztatót hallgattak meg a május eleji koszovói választásokkal kapcsolatos biztosítási feladatokról, valamint áttekintették az "Afrika szarva" körüli, illetve a líbiai műveletek tapasztalatait.    A partnerségi kérdések megvitatásakor az ülésen meghívottként részt vett a grúz, az ukrán és az orosz vezérkar főnöke is. A HM-közlemény szerint egybehangzó álláspontok hangzottak el "a pozitív kapcsolatrendszer érdekében", de "az orosz féllel továbbra is vitára ad okot a tervezett rakétavédelmi rendszer kérdése". Az atlanti szövetség arra készül, hogy a chicagói csúcson bejelentést tegyen az európai rakétavédelmi rendszer részleges működőképességéről. A 2010 novemberi lisszaboni NATO-csúcsértekezleten úgy határoztak, hogy a rakétavédelem terén együttműködést alakítanak ki Oroszországgal, és ezzel akkor az oroszok is egyetértettek. Azóta sem jutottak azonban megállapodásra a lehetséges együttműködés jellegét illetően. Az oroszok váltig gyanakodnak, hogy a NATO rakétavédelmi tervei valójában ellenük irányulnak, és így Chicagóban nem is tartanak NATO-orosz csúcstalálkozót.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés