CoolPolitika.hu

Továbbra is sanyarú a gázaiak helyzete

2010  //  Dec  //  01  //  MTI

Továbbra is sanyarú a gázaiak helyzeteSegélyszervezetek szerint Izrael csak kis mértékben csökkentette a Gázai övezet három éve tartó blokádjának szigorát, továbbra is halódik az üzleti élet és az építőipar az elszegényedett, háború sújtotta palesztin területen.

Az övezetben tevékenykedő 21 segély- és jogvédő szervezet kedden közzétett közös jelentésében azzal vádolja Izraelt, hogy nem tartja meg a blokád civileket sújtó korlátozásainak enyhítésére vonatkozó ígéreteit.    A jelentés szerint Izrael többféle élelmiszert és bizonyos építőanyagokat is beenged már a palesztin területre, de akadályozza a nagyobb építési beruházások megvalósítását, és továbbra is tiltja az exportcikkek többségének bejutását. -Nem látjuk, hogy Izrael enyhítené olyan mértékben a blokádot, mint ahogy ígérte - mondta Karl Schembri, az Oxfam segélyszervezet képviselője. Az Oxfamen kívül olyan szervezetek vettek részt a dokumentum összeállításában, mint az Amnesty International és a Save the Children.

 

Izrael és Egyiptom a Hamász iszlamista szervezet 2007. júniusában történt gázai hatalomátvétele után vonta blokád alá a 2,5 millió lakosú övezetet. A korlátozás vonatkozott a gyárak üzemeléséhez és az építőipari beruházások folytatásához szükséges alapanyagokra is, majd hátráltatta a gazdaság talpra állását és az újjáépítést azután, hogy Izrael az őt érő rakétatámadások miatt 2008 végén, 2009 elején katonai offenzívát hajtott végre a Hamász ellen. A három hétig tartó hadműveletben több ezer épület romba dőlt az övezetben. Izrael annak hatására tett ígéretet a blokád szigorának enyhítésére, hogy nemzetközi nyomás nehezedett rá a halálos kimenetelű, idén májusi tengeri incidens miatt. Az izraeli haditengerészet május 31-én feltartóztatta a Gázai övezet zárlatát megtörni akaró török segélyflottillát, azonban a katonák a segélyaktivisták ellenállásába ütköztek, és a kialakult közelharcban lelőttek kilenc török állampolgárt.

 

Mark Regev izraeli kormányszóvivő szerint Izrael igenis enyhít a blokádon, de ellenőriznie kell mindent, amit be akarnak vinni az övezetbe. Mint mondta, Izrael szeretné, ha a polgári rendeltetésű árucikkek mind eljutnának az ottani lakossághoz, de a hatóságoknak meg kell győződniük arról, hogy fegyverek vagy kettős - polgári és katonai - célú termékek nem kerülnek be az övezetbe - tette hozzá.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés