CoolPolitika.hu

Továbbra is mélyponton a munkanélküliség

2010  //  Dec  //  31  //  MTI

Továbbra is mélyponton a munkanélküliségNémetországban a kemény tél ellenére decemberben is közel 20 éves mélyponton, 3 millió alatt maradt a munkanélküliek száma szakértői előrejelzések szerint.

A dpa német hírügynökség elemzői körkérdése alapján a regisztrált munkanélküliek száma 2,99 millió lehet decemberben, ami ugyan 66 ezerrel több az egy hónappal korábbinál, de 285 ezerrel kevesebb az előző évinél.    A hetek óta uralkodó hó és hideg visszavetette a mezőgazdaságot és az építőipart, és csak a páratlanul lendületes gazdasági növekedésnek köszönhető, hogy a kemény tél nem hagy mélyebb nyomot a munkaügyi statisztikában - mondták elemzők. "A németországi konjunktúra egén igen kevés a felhő" - fogalmazott Glen Marci, a DZ-Bank elemzője, aki szerint 2011 első félévében is javulhat a foglalkoztatási helyzet. Különösen akkor, ha az export után a lakossági fogyasztás is hozzájárul a növekedéshez.

 

Az országos munkaügyi hivatal (BA) január 4-én hozza nyilvánosságra a hivatalos decemberi munkanélküliségi adatokat. A 82 milliós Németországban a munkanélküliek száma az idén októberben csökkent 3 millió alá, 18 éves mélypontra. A 2008 őszén kiteljesedett világméretű gazdasági válság munkaerőpiaci hatásai korábban is viszonylag mérsékeltek voltak. Eleinte nőtt ugyan a munkanélküliség, de meg sem közelítette a 2005 elején mért 12,6 százalékos történelmi csúcsot, és az Európai Unió legnagyobb országa sikerrel kapcsolódott rá a nagy feltörekvő gazdaságok - elsősorban Kína - növekedésére, így aztán rohamléptekkel lábalt ki a válságból. A hazai össztermék (GDP) 3,5 százalékkal nőhet az idén a berlini kormány előrejelzése szerint.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés