CoolPolitika.hu

További reformokat sürgetett Európában

2012  //  Ápr  //  22  //  MTI

További reformokat sürgetett EurópábanTimothy Geithner amerikai pénzügyminiszter szombaton üdvözölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) válságkezelő alapjába tett felajánlásokat, de hangsúlyozta, hogy Európának folytatnia kell a reformokat adósságválságának leküzdése érdekében.

Timothy Geithner egy nappal azt követően szólalt fel az IMF kormányzótanácsa előtt, hogy a világ vezető ipari és feltörekvő gazdaságait tömörítő G20 csoport tagjai több mint 430 milliárd dollárt ajánlottak fel, mintegy megduplázva a valutaalap hitelnyújtási kapacitását. Az Egyesült Államok ugyanakkor nem vett részt ebben az akcióban, amivel elvesztette vezető helyét az IMF eszközeihez hozzájáruló országok között. Ezt a pozíciót Japán vette át. "A válságra adott válasz következő fázisának sikere Európa azon készségétől és képességétől függ, hogy az Európai Központ Bankkal együtt alkalmazza eszközeit... rugalmasan és agresszíven, támogatva az országokat reformjaik végrehajtásában" - mondta Timothy Geithner.

 

Az amerikai pénzügyminiszter kijelentette, hogy "Európában a vezetők az elmúlt hetekben és hónapokban fontos intézkedéseket tettek a válságra adott válaszintézkedések megerősítése, a pénzügyi nyomás csökkentése és a nagyobb stabilitás megalapozása érdekében." Az IMF-nek az európai pénzügyi válság megoldásában játszott szerepével kapcsolatban úgy fogalmazott: "Az IMF kiegészítő szerepet tud játszani és azt kell játszania az átfogó és jól megtervezett európai válaszintézkedésekkel kapcsolatban." Washington régóta sürgeti, hogy Európa növelje meg rendkívüli segélyalapjait és vesse be azokat az államadósság megfékezése érdekében. Az amerikai álláspont szerint az Európai Központi Banknak a   fegyvertárában található összes eszközt be kell vetnie a piacok megnyugtatására.

 

Timothy Geithner elmondta: az Egyesült Államok ezúttal ugyan nem ajánlott fel újabb pénzt az IMF-nek, de hangsúlyozta, hogy Washington kiveszi részét abban, hogy fenntartsák a rendet a pénzpiacokon. "Az Egyesült Államok továbbra is támogatja a nemzetközi pénzpiacok zavartalan működését, egyebek között az EKB-val folytatott devizacsere ügyletekkel" - mondta, az európai bankrendszer likviditáshiányának feloldása érdekében a jegybanki dollár-devizacsere (swap) eszközök kiterjesztéséről hozott Fed-döntésre utalva. Az amerikai pénzügyminiszter sürgette, hogy Európa, a korábbi ígéreteivel összhangban, a nyolc igazgatói mandátumából kettőt engedjen át a fejlődő országoknak az IMF igazgatótanácsában. Kínával és a többi kereskedelmi többlettel rendelkező állammal kapcsolatban Timothy Geithner sürgette a belső fogyasztás növekedésének felgyorsítását és nagyobb valutaárfolyam-rugalmasságot kért.

 

"Kínának az a közelmúltban hozott döntése, hogy kiszélesíti a napi valutakereskedési árfolyamsávot, ha azt úgy hajtják végre, hogy lehetővé tegye, az árfolyam tükrözze a piaci erőket, az hozzájárulhat az egyensúly helyreállításához. Miközben üdvözöljük az elért eredményeket, a kínai árfolyam-eltolódás folyamatának korrekciója továbbra sem teljes, és további felértékelésre van szükség, ez Kínának is érdeke" - hangoztatta.    Timothy Geithner az amerikai-kínai stratégiai és gazdasági párbeszéd éves esedékes fordulója keretében, májusban Hillary Clinton külügyminiszterrel együtt Pekingbe látogat. Az amerikai pénzügyminiszter hangsúlyozta: az olajár-emelkedés veszélyezteti a globális gazdasági növekedést, ezért az Egyesült Államok, más országokkal együttműködve, biztosítani kívánja, hogy az ellátás zavartalan maradjon. A globális olajkészletek ugyanakkor növekednek, ami némi sikert jelent a zavarok elleni védekezésben - tette hozzá.

 

Timothy Geithner szerint a Egyesült Államokban a gazdasági növekedés tovább erősödhet és haladás történt az olyan típusú túlkapások visszaszorításában, amelyek kiváltották a 2007-2009 közötti pénzügyi válságot. Rámutatott: Az Egyesült Államokban csökkentek a háztartások adósságterhei és megjegyezte, hogy amerikai bankok a más régiókban működő társaikhoz képest erősen fel vannak tőkésítve, így nincs korlátozva a hitelekhez való hozzáférés. Az amerikai pénzügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta: a legutóbbi pénzügyi válság olyan súlyos volt, hogy az Egyesült Államok gazdaságának időre van szüksége a teljes felépüléshez.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés